Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

90 éve oktatják a lakiteleki gyerekeket a Lévai iskolában - Helytörténet

levai-iskola-regiAz előző napokban meghatározó beszédtéma volt falunkban, hogy átköltöztetik-e a gyerekeket a Lévai iskolából és a napköziből az emeletes iskolába. E kapcsán utánajártunk a Lévai iskola és a napközi történetének, helytörténeti vonatkozásaiknak. Összefoglalónkból az is kiderül, ki volt a névadó Lévay házaspár.


Az 1920-as évek elején Lakiteleken három iskola működött: a felsőalpári Sárga iskola, a lakiteleki Rácz iskola, valamint a Szikrai iskola, valamennyi 1-1 tanteremmel. A három iskola a korban már nem tudta fogadni valamennyi tankötelezett korú gyermeket. Ez országos szinten sok helyen fellépő probléma volt, amire gróf Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter reagált, meghirdetve iskolaépítési programját. Az Országos Népiskolai Építési Alap révén 1926-tól több ezer tanyasi népiskolát alakítottak ki szerte az országban.

A program részeként 1926 nyarán felépült a Felsőalpári iskola, a Lakiteleki II. számú iskola (későbbi nevén Lévai iskola), majd 1929-ben az Árpádszállási (Harczos) iskola, utóbbit ma Tőserdei Alkotóháznak nevezik. 1946-tól 1950-ig Lakitelekhez tartozott a szintén Klebelsberg típusú Világoshegyi iskola is.

2016-08-23
Lévai iskola

A Lakiteleki II. számú iskolában 1926 őszén kezdődött a tanítás. Az iskola első tanítója a Lévay házaspár volt. Lévay László 1926. szeptember 26-tól 1958. november 1-jéig – nyugdíjazásáig – tanított ebben az iskolában. Felesége, Lévay Lászlóné Schaffel Margit 1926. szeptember 1-jétől kapta meg kinevezését és 1958. szeptember 4-ig – nyugdíjba vonulásáig – dolgozott ott. Generációkat oktattak, neveltek teljes odaadással, a pálya iránti mélységes tisztelettel. Lévay Lászlót nevezték ki először Lakitelekre önálló iskolaigazgatónak, nyugdíjazásáig töltötte be ezt a tisztséget. Lévay László és neje az iskola létrehozását követően, 32 esztendőn át tanítottak a Lakiteleki II. számú iskolában. Az intézmény egybeforrt a Lévay házaspárral, névadók lettek, a közbeszéd a mai napig Lévai iskolaként ismeri ezt a Klebelsberg iskolaépületet.

A Lévai iskola mellett 1950-ben épült egy másik, egy tantermes épület is. Az új tantermet a tervezők úgy építették meg, hogy színpad is legyen benne. A színpadot a tanteremtől egy eltolható fallal választották el. A tanterem mellett egy szolgálati lakás is létesült, amelyben több tanító lakott: Szabó Lajos, a nyugdíjas Lévay házaspár, Csányi János és neje, Felföldi Sándorné. Ma ebben az épületben található a Pulai Gyűjtemény.

2016-08-23 2
A Lévai iskola melletti egy tantermes épület, mögötte a tanítói lakás

Az 1950-től működő egy tantermes épületet 1979-ben kibővítették egy nagyobb épületegyüttessel, így alakult ki a ma ismert iskolai napközi otthon. Az egy tanterem mellé új szárnyat húztak fel, két foglalkozási helyiséggel (tanteremmel), melegítőkonyhával és vizesblokkal. A tanteremből ebédlőhelyiséget alakítottak ki. A két tanteremben délelőtt osztályokat helyeztek el, délután napközisek foglalták el azokat. A napközi első vezetője Harmatos Áronné volt, aki id. Tábori Kálmánnal együtt a két napközis csoportot vezette.

A Lévai iskola a gyermekek oktatása mellett helyi civil és közéleti találkozási hely is volt 60-70 évvel ezelőtt. 1940. június 16-án a Lévai iskolában alakult meg, bontott zászlót a Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület, akkori nevén Kecskemét-Lakiteleki Önkéntes-tűzoltó Egylet.

2016-08-23 3
Lévay László és Schaffel Margit

Az 1956-os forradalom és szabadságharc lakiteleki eseményeiben is szerepet játszott a Lévai iskola épülete. Október 28-án a helyi megmozdulások vezetői megbeszélést tartottak az iskolában, ahol elhatározták, hogy kibővítik a faluőrséget. Jelen volt ezen a találkozón Csikós Tóth István, Scherter Béla, Tassi Pál, Kozma Gyula, Tálas Mihály, Katona Mihály, Lévay László, Sinka Gyula és Szabó Antal.

Október 30-án a Lévai iskolában alakult meg a lakiteleki nemzeti bizottság, körülbelül 120 ember jelenlétében. Az összegyűlteket Lévai László köszöntötte. Elmondta, hogy győzött a forradalom és meg kell szervezni a pártokat. Lévai mérsékelt álláspontot képviselt: óvott a személyes bosszútól, nyugalomra intette az embereket. Mivel az összejövetelen csak a falu egyharmada volt képviseltetve, ezért a 15 tagú nemzeti bizottságba csak 5 tagot választottak meg azzal, hogy később kiegészítik a testületet. A nemzeti bizottság tagja lett ekkor Kozma Gyula, Bacsik Mihály, Fábián Mihály, Csikós Tóth István és Révész Sándor. Utóbbi nem vállalta a megbízatást.

Mindezekből is látszik, hogy a Lévai iskola Lakitelek helytörténetének szerves része. 90 éve oktatják a lakiteleki gyerekeket az épületben, 60 esztendeje kulcsszerepet játszott az ’56-os forradalom lakiteleki eseményeiben. A Lévai iskola és a napközi 1979-ben nyerte el mai formáját. Remélhetőleg mindkét épület szolgálni fogja még sok-sok éven át a lakiteleki gyerekek fejlődését.

Lévay Lászlót és Schaffel Margitot Lakiteleken helyezték végső nyugalomra, sírjuk ma is megtalálható a lakiteleki temetőben. A Lévay házaspár hagyatékának egy része a Pulai Gyűjtemény állandó kiállításában tekinthető meg.

Összeállította: Varga Zoltán


Források:
- Rácz Miklós: A Lakiteleki Általános Iskola jubileumi évkönyve 1856 – 2006/2007
- Tóth Ágnes (szerk.): 1956 Bács-Kiskun megyei kronológiája és személyi adattára
- Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület irattára


lakitelekma.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

 

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!