Keresés

Hirdetés

Hirdetés

Lakossági apró

  • Keresek beugrós és kisegítői állást Lakitelken.. Hívjon bizalommal :06 70/3283309 Kérésre fényképes ...

    további hirdetések...

 

facebookLike

 

katolikus


Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!

90 éve oktatják a lakiteleki gyerekeket a Lévai iskolában - Helytörténet

levai-iskola-regiAz előző napokban meghatározó beszédtéma volt falunkban, hogy átköltöztetik-e a gyerekeket a Lévai iskolából és a napköziből az emeletes iskolába. E kapcsán utánajártunk a Lévai iskola és a napközi történetének, helytörténeti vonatkozásaiknak. Összefoglalónkból az is kiderül, ki volt a névadó Lévay házaspár.


Az 1920-as évek elején Lakiteleken három iskola működött: a felsőalpári Sárga iskola, a lakiteleki Rácz iskola, valamint a Szikrai iskola, valamennyi 1-1 tanteremmel. A három iskola a korban már nem tudta fogadni valamennyi tankötelezett korú gyermeket. Ez országos szinten sok helyen fellépő probléma volt, amire gróf Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter reagált, meghirdetve iskolaépítési programját. Az Országos Népiskolai Építési Alap révén 1926-tól több ezer tanyasi népiskolát alakítottak ki szerte az országban.

A program részeként 1926 nyarán felépült a Felsőalpári iskola, a Lakiteleki II. számú iskola (későbbi nevén Lévai iskola), majd 1929-ben az Árpádszállási (Harczos) iskola, utóbbit ma Tőserdei Alkotóháznak nevezik. 1946-tól 1950-ig Lakitelekhez tartozott a szintén Klebelsberg típusú Világoshegyi iskola is.

2016-08-23
Lévai iskola

A Lakiteleki II. számú iskolában 1926 őszén kezdődött a tanítás. Az iskola első tanítója a Lévay házaspár volt. Lévay László 1926. szeptember 26-tól 1958. november 1-jéig – nyugdíjazásáig – tanított ebben az iskolában. Felesége, Lévay Lászlóné Schaffel Margit 1926. szeptember 1-jétől kapta meg kinevezését és 1958. szeptember 4-ig – nyugdíjba vonulásáig – dolgozott ott. Generációkat oktattak, neveltek teljes odaadással, a pálya iránti mélységes tisztelettel. Lévay Lászlót nevezték ki először Lakitelekre önálló iskolaigazgatónak, nyugdíjazásáig töltötte be ezt a tisztséget. Lévay László és neje az iskola létrehozását követően, 32 esztendőn át tanítottak a Lakiteleki II. számú iskolában. Az intézmény egybeforrt a Lévay házaspárral, névadók lettek, a közbeszéd a mai napig Lévai iskolaként ismeri ezt a Klebelsberg iskolaépületet.

A Lévai iskola mellett 1950-ben épült egy másik, egy tantermes épület is. Az új tantermet a tervezők úgy építették meg, hogy színpad is legyen benne. A színpadot a tanteremtől egy eltolható fallal választották el. A tanterem mellett egy szolgálati lakás is létesült, amelyben több tanító lakott: Szabó Lajos, a nyugdíjas Lévay házaspár, Csányi János és neje, Felföldi Sándorné. Ma ebben az épületben található a Pulai Gyűjtemény.

2016-08-23 2
A Lévai iskola melletti egy tantermes épület, mögötte a tanítói lakás

Az 1950-től működő egy tantermes épületet 1979-ben kibővítették egy nagyobb épületegyüttessel, így alakult ki a ma ismert iskolai napközi otthon. Az egy tanterem mellé új szárnyat húztak fel, két foglalkozási helyiséggel (tanteremmel), melegítőkonyhával és vizesblokkal. A tanteremből ebédlőhelyiséget alakítottak ki. A két tanteremben délelőtt osztályokat helyeztek el, délután napközisek foglalták el azokat. A napközi első vezetője Harmatos Áronné volt, aki id. Tábori Kálmánnal együtt a két napközis csoportot vezette.

A Lévai iskola a gyermekek oktatása mellett helyi civil és közéleti találkozási hely is volt 60-70 évvel ezelőtt. 1940. június 16-án a Lévai iskolában alakult meg, bontott zászlót a Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület, akkori nevén Kecskemét-Lakiteleki Önkéntes-tűzoltó Egylet.

2016-08-23 3
Lévay László és Schaffel Margit

Az 1956-os forradalom és szabadságharc lakiteleki eseményeiben is szerepet játszott a Lévai iskola épülete. Október 28-án a helyi megmozdulások vezetői megbeszélést tartottak az iskolában, ahol elhatározták, hogy kibővítik a faluőrséget. Jelen volt ezen a találkozón Csikós Tóth István, Scherter Béla, Tassi Pál, Kozma Gyula, Tálas Mihály, Katona Mihály, Lévay László, Sinka Gyula és Szabó Antal.

Október 30-án a Lévai iskolában alakult meg a lakiteleki nemzeti bizottság, körülbelül 120 ember jelenlétében. Az összegyűlteket Lévai László köszöntötte. Elmondta, hogy győzött a forradalom és meg kell szervezni a pártokat. Lévai mérsékelt álláspontot képviselt: óvott a személyes bosszútól, nyugalomra intette az embereket. Mivel az összejövetelen csak a falu egyharmada volt képviseltetve, ezért a 15 tagú nemzeti bizottságba csak 5 tagot választottak meg azzal, hogy később kiegészítik a testületet. A nemzeti bizottság tagja lett ekkor Kozma Gyula, Bacsik Mihály, Fábián Mihály, Csikós Tóth István és Révész Sándor. Utóbbi nem vállalta a megbízatást.

Mindezekből is látszik, hogy a Lévai iskola Lakitelek helytörténetének szerves része. 90 éve oktatják a lakiteleki gyerekeket az épületben, 60 esztendeje kulcsszerepet játszott az ’56-os forradalom lakiteleki eseményeiben. A Lévai iskola és a napközi 1979-ben nyerte el mai formáját. Remélhetőleg mindkét épület szolgálni fogja még sok-sok éven át a lakiteleki gyerekek fejlődését.

Lévay Lászlót és Schaffel Margitot Lakiteleken helyezték végső nyugalomra, sírjuk ma is megtalálható a lakiteleki temetőben. A Lévay házaspár hagyatékának egy része a Pulai Gyűjtemény állandó kiállításában tekinthető meg.

Összeállította: Varga Zoltán


Források:
- Rácz Miklós: A Lakiteleki Általános Iskola jubileumi évkönyve 1856 – 2006/2007
- Tóth Ágnes (szerk.): 1956 Bács-Kiskun megyei kronológiája és személyi adattára
- Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület irattára


lakitelekma.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

 

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2018. december 19., szerda, Viola napja van. Holnap Teofil napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás