Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Oktatási reformok Lakiteleken, avagy az elszabadult hajóágyú esete a Bólogató Jánosokkal

kovacs-laszlo-szOktatási reformokba fogott kicsiny falunk lelkes vezetése: eltörölték a tanóra keretén belüli lovas oktatást, majd a péntek délutáni lakossági fórumon volt néhány elejtett mondat, hogy összevonják az összes tanulót a nagy iskolába. Mindkét gyermekemet érintő szülőként felháborodtam mindkét döntésen - írja Kovács László blogjában.A lovas oktatással az volt a gond, hogy „állítólag” nem voltak megfelelőek a körülmények az ideiglenes helyszínen. Azért írtam, hogy „állítólag”, mert a fent nevezett faluvezetés egyik tagja sem volt ott személyesen sohasem! Egyikük sem, egyetlen alkalommal sem tekintette meg a körülményeket, de egybehangzóan állították, hogy azok nem megfelelőek. Nem idézem itt azt a sok (valóban) diplomás embert és azt a temérdek tanulmányt, akik arról beszélnek / amik arról szólnak, hogy mind testileg, mind pszichésen milyen pozitív hatása van a lovas oktatásnak a gyerekek fejlődésére.

Kifogás volt, hogy egész nap a napon vannak a gyerekek. Megjegyezném a sportokért felelős képviselőnek, aki ezt kifogásolta, hogy ha csak a labdarúgást, futást vagy a kerékpározást nézzük (esetleg ha az alpolgármester úr mesél neki a triatlonról), akkor bizony ezeket a sportokat is a napon űzik, mégis közkedvelt, gyermekekre nem ártalmas, sőt egészséges időtöltések… Az oktatás helyszínéről meg annyit, hogy a jelenleg is hatályos törvényeknek (lovarda törvény) minden szempontból megfelel. Egyszerűbb lett volna azt mondani, hogy rühelljük a lovakat, meg azt is, akinél az oktatás folyik.

A fórumon Zobokiné asszony kifejtette, hogy igaz, hogy a lovakat helyi lakosok ingyen felajánlották, de azokat az önkormányzatnak kell etetni, holott otthon is etetni kellene őket! Micsoda penge logika! Ha kölcsönadom a kocsim a haveromnak néhány hónapra, ő hetente megjelenik nálam, hogy tankoljam már tele, mert ha nálam lenne, akkor is tankolnám… Mindegy… Ennyit a lovas oktatásról, ahogy a reklámban is volt: „Köszönjük Emese…”

A másik dolog, ami miatt nem látok a pipától, az először a pénteki lakossági fórumon került nyilvánosságra: vezetőnk elejtett pár mondatot, hogy az önkormányzat nem akarja elveszteni mindkét iskolaépületét, mert 2017-től a KLIK átveszi az alapfokú képzések épületeinek a fenntartását. Feleségem ott volt a fórumon, mikor hazajött mondta is, hogy ezt nem érti, hisz attól hogy más az épület fenntartója, attól még nem lesz az államé az épület, ugyanúgy oktatás fog benne folyni. Akkor ennyibe is hagytuk a dolgot, mondván biztos csak félreértettek valamit, majd kialakul a dolog. Már tegnap is kaptam pár felháborodott hívást, miszerint mindenki úgy tudja a faluban, hogy összevonják az osztályokat a nagy iskolába. Én még ekkor is azt mondtam, hogy ez csak fantazmagória, hisz nincs annyi terem, nem lehet a gyerekeket összezsúfolni ekkora helyre, és lovagiasan bevallom többször mondtam, hogy „ennyire nem lehetnek hülyék...” De, lehetnek! Ma reggel már több fórumon is megjelent Zobokiné levele, amit Olajos igazgató úrnak írt. Ebből még csak az derült ki, hogy bejárták az iskolát (gondolom szakértőkkel) és megállapították, hogy a nagy iskola bizony alkalmas arra, hogy oda járjon az összes gyerek. Ebben a levélben olyan átalakításokról van szó, mint „irattár és a mellette lévő kémia szertár közötti fal kivétele” vagy „a kémia terem kettéválasztása egy közfallal”, illetve „teremként kellene üzemelnie az informatika teremnek és a könyvtárnak is”. Hűha! Az oszt igen! Apró-pici kérdés: ezzel az ici-pici átalakítással elvesztett funkciók (kémia szertár, irattár, informatika terem, könyvtár), hol és hogyan fognak tovább működni, ha ezekből a funkcionális termekből tanterem lesz kialakítva? Illetve a „számításaim szerint két osztálynak csak egy terem jut majd” problémát hogyan óhajtja kezelni a faluvezetés? Vagy „majd megoldja az Olajos”?

A mai reggelen dühös pedagógusok és szülők folytattak heves diskurzust bizonyos internetes felületeken, ahol többekben felmerült az a kérdés, hogy mi értelme ennek, ki, mihez akar kezdeni a Lévai iskolával. Többen tudni véltek ezt-azt, de konkrétumot senki nem tudott.


A bejegyzés tovább folytatódik Kovács László blogjában!


lakitelekrejottem.blogsport.hu / lakitelekma.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

 

Hozzászólások  

 
-1 #1 Ildikó 2016-08-10 20:22
Tisztelt László ! el olvastam írását és kicsit fel háborít hogy Zobokiné asszony ként jeleníti meg polgármester asszonyunkat szerintem meg érdemli ő is eszt a tiszteletet mint az iskola igazgató úr!!!! Lehet hogy ön nem fogadja el hogy Zobokiné a polgármester asszonya Lakiteleknek, de a falu többsége őt választotta és szerintem meg érdemli eszt a meg szólítást . A lovaglás oktatásról annyit a gyerekek sportoljanak és iskola után lehet lovagolni aki akar ,az én gyermekem is kézilabdázott nagyon jó eredményeket értek el Fűz Jenő tanár úrnak köszönhetően,de iskola után csinálták az edzéseket és az ment aki akart az edzésre, lovaglást miért nem lehet így oktatni aki szeretne menjen . Én is ki próbáltam annak idején a lovaglást de nem volt kötelező!!!!Nem tudom hogy ön mikor jött Lakitelekre lakni ,én is mint idegen ként lakom itt már közel 20 éve de nem akarom megváltoztatni Lakitelek életét csak szeretném hogy minél élhetőbb falu legyen és szerintem eszt közösen tudnánk el érni.Meg értem önt is ha az iskola össze vonással van problémája mint szülő, de szerintem nem ez a meg oldás : Én úgy gondolom normális érvekkel meg oltható sok minden . Üdvözlettel : Vass Józsefné
 

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. június 26., szerda, János és Pál napja van. Holnap László napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!