Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Visszautasította Lakitelek panaszát az Alkotmánybíróság, ki segít az önkormányzatnak ezek után?

birosag-2A K&H Bankkal való több éves vita végére tett pontot keddi ülésén az Alkotmánybíróság, amikor érdemi vizsgálat nélkül visszautasította az önkormányzat alkotmányjogi panaszát. Mit fog tenni most Zobokiné Kiss Anita?Lakitelek Önkormányzata és a K&H Bank szövevényes ügye 2012-ig nyúlik vissza, amikor a Felföldi Zoltán polgármester vezette önkormányzat beperelte a bankot, a szennyvíz csatornázásra még 2005-ben felvett hitel egyoldalú kamatemelései miatt. A Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma első fokon Lakiteleknek adott igazat, amit másodfokon, jogerős ítéletével a Fővárosi Ítélőtábla is megerősített. Ekkor 79 millió Ft-ot nyert meg a banktól Lakitelek.

2015-ben, már Zobokiné Kiss Anita polgármestersége idején a K&H Bank a jogerős ítélettel szemben felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, amely 2016 februárjában hozta meg döntését: az Ítélőtábla jogerős ítéletét hatályon kívül helyezte, a Törvényszék elsőfokú ítéletét pedig megváltoztatta és a bank javára döntött, így 79 millió Ft visszafizetésére lett kötelezve a lakiteleki önkormányzat. A Kúria a korábbi jogerős ítélettel ellentétes döntést hozott.

Az önkormányzat – szinte utolsó szalmaszálként – alkotmányjogi panaszt nyújtott be az Alkotmánybírósághoz, kérve a Kúria ítélete alaptörvény-ellenességének megállapítását és annak megsemmisítését.

Az Alkotmánybíróság tanácsa 2017. május 2-án tartott ülésén vizsgálta az önkormányzat beadványát, amit formai okok miatt tárgyalás nélkül visszautasított, mivel az önkormányzat és jogi képviselője a beadványban nem tudott megfogalmazni olyan sérelmet, ami alkotmányjogilag értelmezhető. Így Lakitelek elvesztette azt a lehetőséget, hogy az Alkotmánybíróság kedvező döntése esetén ne kelljen visszafizetni a pénzt. A visszautasító végzés az Alkotmánybíróság honlapján került közzétételre.

Szembetűnő, hogy az ügy 2012-es indulását követően kétszer is az önkormányzatnak adott igazat az igazságszolgáltatás, előbb a Fővárosi Törvényszék, majd a Fővárosi Ítélőtábla. Majd 2015-ben a bank úgy találta, hogy felülvizsgálati kérelmet nyújt be a döntésekkel szemben, és 2016-ra már a bank lett az ügy nyertese. Az Alkotmánybíróság pedig érdemben vizsgálni sem tudta a benyújtott panaszt, mivel az alkotmányjogilag nem volt megalapozott.

Az Alkotmánybíróság döntése pénzügyi problémákat, akár súlyos helyzetet is teremthet a lakiteleki önkormányzatnál. Zobokiné Kiss Anita az áprilisi falugyűlésen közölte, hogy a bank már korábban átutalt az önkormányzat számlájára 44 millió Ft-ot, ami zárolva van. A még hiányzó, nagyjából 35 millió Ft előteremtésében Zobokiné Kiss Anita pár hónapja Lezsák Sándor országgyűlési képviselő segítségét kérte, aki ki is fejezte segítő szándékát.

A polgármester néhány napja sértő, vádaskodó kritikával illette Lezsák Sándort a lakiteleki kerékpárút pályázat miatt. Az Alkotmánybíróság döntése viszont most együttműködési kényszer elé állítja az önkormányzatot. Kérdés, hogy Zobokiné Kiss Anita minősíthetetlen viselkedése után az országgyűlési képviselő hajlandó lesz-e segíteni az önkormányzatnak. Érthető lenne, ha ilyen méltatlan támadások után országgyűlési képviselőnk távol tartaná magát az ellenséges helyi önkormányzattól és annak csőd közeli helyzetétől.


lakitelekma.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

Hozzászólások  

 
0 #1 gyalázat 2017-05-04 13:17
Szerintem pedig pont most kéne segítenie, hogy úriemberként megmutassa, hogy nem az alkalmatlan, semmirekellő polgármester a fontos, aki igazán semmit nem tudott felmutatni 2-3 év alatt, csak a falu szétverését, hanem AZ EMBEREK. Nem annak a nőnek tesz szívességet, hanem a falunak. Persze mivel ez is politika, lehet, hogy az a jobb megoldás, ha hagyja a saját ürülékébe fulladni a szakétő 7 (+1)-eket.... :-(
 

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. június 26., szerda, János és Pál napja van. Holnap László napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!