Keresés

Hirdetés

Hirdetés

Lakossági apró

  • Keresek beugrós és kisegítői állást Lakitelken.. Hívjon bizalommal :06 70/3283309 Kérésre fényképes ...

    további hirdetések...

 

facebookLike

 

katolikus


Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!

Tanodát hoznak létre az autista gyermekeknek

2017-10-05-02A Lakiteleki Auti Alapítvány és az Eötvös Loránd Általános Iskola összefogásával indulhat el hamarosan az autista gyermekek fejlesztőközpontja Lakiteleken. A Tiszakécskén élő Ambrus Zsolt, autista gyermek édesapjaként karolta fel a fejlesztőközpont megvalósítását, melyben nagyon sokan támogatták, segítették.


Erről mesélt lapunknak.

– Az autizmussal akkor szembesültem személyesen, amikor két és fél éves kisfiunkat autizmus spektrumzavarral diagnosztizálták azután, hogy korához képest elmaradást mutatott fejlődésének bizonyos részeiben. Sajátos módon játszott, beszédészlelési és beszédértési zavarai voltak, ­illetve jelentős elmaradása volt az előbbiekből kiindulva a szociális kapcsolatok terén. Semmilyen tapasztalatunk nem volt abban, hogy mi a teendő ebben az esetben, rengeteg kérdés merült fel bennünk. Hosszú volt az út, amit bejártunk annak érdekében, hogy megértsük és elfogadjuk a kisfiunk állapotát, tisztában legyünk a lehetőségeinkkel – kezdte történetüket Zsolt.

– A közösségi életet lakóhelyünkhöz közel, Lakiteleken kezdte meg, egy rendkívül befogadó és elfogadó óvodában, ahol a fejlesztéséhez és integrált neveléséhez minden feltétel biztosított volt. Természetesen az autizmussal élő gyermekek szüleihez hasonlóan mi is hordtuk a fiunkat nagyon sok fejlesztőpedagógushoz jellemzően Kecskemétre, mivel a nagyvárosokban elérhetőbbek a fejlesztőfoglalkozások, de ez igen komoly terhet rótt ránk és nyilván a hasonló feladattal szembesülő szülőkre is. Az óvodai élet végéhez közeledve, úgy másfél évvel ezelőtt felkerestem a lakiteleki általános iskola igazgatóját, hogy tájékozódjam az iskolai felvétel lehetőségeiről. Olajos István tájékoztatott arról, hogy természetesen befogadják a fiamat, de sem eszközrendszerük, sem megfelelő szakemberük nincs arra, hogy integrált keretek között oktathassák a fiunkat. Adott volt tehát a rendkívül elfogadó környezet, a jó szándék és a törvényi háttér, hiszen az iskola alapító okiratában szerepelt az autizmussal élő gyermekek nevelése. Felmerült bennem a gondolat, hogy akkor teremtsük meg a többi feltételt is – részletezte az édesapa.

– Néhány jó szándékú környékbeli emberrel összeállítottunk egy tervet, hogy miként tudnánk megvalósítani a Lakitelek és térségében autizmussal élő gyermekek óvodai és általános iskolai nevelését. Rengeteg segítséget kaptunk szülőktől, pedagógusoktól egy életképes terv elkészítésében. Mikor összeállt a projekttervezet, akkor megkerestem az elképzelésünkkel a térség országgyűlési képviselőjét, Lezsák Sándort, aki kibővítette a projektcsapatunkat olyan szakértőkkel, akik járatosak a közigazgatás területén, és egy valóban életképes tervet sikerült összeállítanunk. Ez került a minisztérium elé, ahol támogatták elképzelésünket. Büszkén mondhatom, hogy alapítványunk érdemi kormányzati szakmai segítséget kapott arra, hogy létrehozzon egy, a térséget ellátni képes autizmus specifikus fejlesztőközpontot, mely mintául szolgálhat minden autizmussal küzdő számára.

2017-10-05-03

A leendő központ udvarán a szülők és a pedagógusok


Szeptemberben négy gyógypedagógus és négy pedagógiai asszisztens állt munkába, hogy a Lakitelek és térségében – Tiszakécske, Nyár­lőrinc, Szentkirály, Tiszaug, Tiszaalpár – autizmussal élő gyermekek nevelését segítse. Megvásároltunk egy régi, az iskolához közeli családi házat, ahol egy korszerű fejlesztőközpontot alakítunk ki. Gőzerővel dolgozunk, így várhatóan november közepén a gyermekek és pedagógusaik birtokba vehetik az épületet. Ezenfelül szeretnénk vásárolni egy kisbuszt, hogy a gyermekek iskolába, illetve fejlesztésekre való szállítását is meg tudjuk oldani – tette hozzá Ambrus Zsolt.

– Fontos kiemelni, hogy az alapítvány szolgáltatásait minden érintett térítésmentesen veheti igénybe. Szeretnénk elérni azt, hogy a térségben autizmussal élő gyermeket nevelő családoknak helyben elérhetővé tegyük a szükséges, személyre szabott fejlesztéseket. Az alapítvány fejlesztőközpontjával és pedagógusaival példát és mintát szeretne mutatni. Szeretnénk megmutatni, hogy egy olyan befogadó és elfogadó közösségben, mint Lakitelek, milyen kiváló eredményeket lehet elérni akkor, ha a megfelelő erőforrások rendelkezésre állnak – hangsúlyozta az édesapa.

Az élet minden területén fejlesztenék a fiatalokat

– Az iskola alapító okirata eredetileg nem tartalmazta az autista gyermekekkel való foglalkozást. Ám, ahogy az óvodából sorra jöttek az érintett apróságok az iskolába, a tantestület szükségesnek látta, hogy módosítsuk az alapító okiratot, hiszen folytatni szerettük volna az óvoda magas szintű munkáját – nyilatkozta lapunknak Olajos István, az Eötvös Loránd Általános Iskola igazgatója. – Ekkoriban találkoztunk Ambrus Zsolttal, aki azzal a kérdéssel keresett meg bennünket, hogy tudjuk-e biztosítani azokat a feltételeket, amelyek az autista gyermekek ellátását szolgálják. Izgalmas beszélgetések, az érintett szülőkkel, óvó nénikkel, szakemberekkel történő egyeztetések után a tanodai képzés elindítását láttuk a legjobb megoldásnak. Így jön létre a Dózsa György utcában az autistaközpont.

Annak külön is örülünk, hogy a sokak által tisztelt és szeretett néhai tanár házaspár, Csányi János és felesége, Irénke néni házát tudtuk megvásárolni. Jelenleg az épület átalakításán dolgoznak a szakemberek. Amíg folyik a munka, az iskolában egy fejlesztőszobát bocsátottunk a gyógypedagógusok és a gyermekek rendelkezésére. Egyelőre hat diákkal foglalkoznak, de a környéken sokkal több az autizmussal érintett kisgyermek – mondta el az igazgató. Hozzátette: akik eddig hetente két-három óra megsegítést kaptak, a tanodában naponta nyolc óra fejlesztésben részesülhetnek. Összehasonlíthatatlan a különbség, és reméljük, hogy az eredmények is azok lesznek. A tanoda feladata, hogy az óvodától a felnőtt korig olyan ellátást biztosítson, amely segíti az autista gyermekek beilleszkedését a társadalomba. A tanodában lehetőség lesz arra, hogy ne csak a tanulmányaikban, hanem az élet más területein is kiteljesedjenek.


baon.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2018. szeptember 24., hétfő, Gellért és Mercédesz napja van. Holnap Eufrozina és Kende napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás