Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Megnyílt a Seuso-kincset bemutató vándorkiállítás Kecskeméten + képek

2018-02-01-01Kecskemétre érkezett január 30-án a késő római császárkorból fennmaradt legjelentősebb lelet, a Seuso-kincs. A világviszonylatban is kuriózumnak számító kiállítás három héten keresztül, február 18-áig látható a Cifrapalotában. A szervezők szerint a gyorsabb bejutás érdekében érdemes regisztrálniuk az érdeklődőknek a Kecskeméti Katona József Múzeum honlapján.

A Seuso-kincs, a Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása kedden délelőtt nyílt meg Kecskeméten a Cifrapalotában. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Székesfehérvár, Zalaegerszeg és Kaposvár után, az országos körút negyedik állomásaként látható Kecskeméten egyedüliként a Dél-Alföldön. Ez a különleges eszmei és anyagi értékkel bíró műtárgy együttes, mielőtt méltó helyét elfoglalná a Magyar Nemzeti Múzeumban, hat vidéki múzeumban mutatkozik be. A 14 nagyméretű ezüstedény össztömege 68,5 kg. A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balaton környékén és több évtizeden át a nyilvánosság elől rejtve maradt. A ma ismert darabokat a 80-as években vásárolta meg egy angol befektetőcsoport.

A magyar állam sosem mondott le tulajdonjogáról. Több éven át tartó sikeres tárgyalássorozat eredményeképpen 2014-ben és 2017-ben hazatérhetett a kincs. Három évvel ezelőtt 15 millió euró, legutóbb pedig a leletegyüttes még értékesebb darabjai esetében 28 millió euró kompenzációs díjat fizetett ki az állam. A Seuso kincs esetében azonban nem csak a megszerzésének története a fontos.

- Megtalálásának és az elrablásának a bűnügyi részei miatt is érdekes lehet a kincs, azonban ezen túlmenően sokkal fontosabb a jelentősége. A kincsnek a szépsége, az esztétikai szépsége, a kifinomultsága. Az az elem, ami a kincset jellemzi, hogy összeköt minket a római korral. Összeköti Magyarországot a valamikori Római kori civilizációval - mondta Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

2018-02-01-02
További képek

A Seuso kincs a világon csaknem egyedülálló kuriózum. Szinte nincs is ehhez fogható gazdagságú leletanyag a késő római császárkorból. Nem véletlen, hogy legutóbbi árverésre bocsájtásakor 100 millió euró vagyis több mint 30 milliárd forint induló licit értékkel próbálták eladni. Számunkra azonban valami egész mást jelent, hiszen Magyarország területéről mesél olyan történeteket, melyek egészen más megvilágításba képesek helyezni a korszakot a szemlélődő számára. A február 18-áig megtekinthető rendkívüli tárlatra érdemes előre bejelentkezni, hiszen a kiemelkedő érdeklődés miatt, csak limitált számú látogató tekintheti meg.


hiros.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 22., szerda, Júlia és Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!