Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Huszadszor volt borverseny Szentkirályon

2018-03-21-01Huszadjára rendezte meg a Szentkirály-Lakitelek Hegyközség a Bacchus Borozóban a borversenyt, ugyanoda, ahova az első alkalommal is szervezték. A kezdeményezés még Papp Kálmáné volt, aki sajnos nem érhette meg a huszadik alkalmat, így a mostani versenyen javasolták, hogy a verseny legyen róla elnevezve.

A kezdeményezés Papp Kálmántól származott, aki jeles képviselője volt a szőlő­ágazatnak. Az első versenyre mindössze nyolc-tíz mintát küldtek a gazdák, amit négy szakember, köztük Papp Kálmán és Szili Gábor, a Mathiász János Borrend elnökhelyettese bírált el. Sajnos Papp Kálmán már nem érhette meg a huszadik bírálatot.

A mostani versenyen Szili Gábor azt javasolta, hogy Papp Kálmánról nevezzék el a borversenyt. A jelenlévők tapssal fejezték ki egyetértésüket. Az évek múltával nőtt a minták száma és javult a borok minősége. Ez annak is volt köszönhető, hogy a borversenyek alkalmával neves szakemberek mondtak véleményt a nedűkről, amit a gazdák a helyszínen meghallgathattak. Azóta is tartják ezt a hagyományt, és a bírálókkal együtt a termelők is kóstolnak és véleményt mondhatnak egymás borairól.

Ezzel kapcsolatban Kisari István, a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesület titkára elmondta, hogy a borról vagy őszintén kell beszélni vagy sehogy. Talán ennek is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban voltak olyan borok, amelyek országos versenyeken is megállták a helyüket. A mostani mintákkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a vörösborok elmaradtak a fehérektől, egy részüknél nagyon kiérződött a kén. A bor kóstolása szubjektív dolog, ízlés kérdése, hogy kinek mi a legjobb, tette hozzá. A rozé borokkal kapcsolatban elmondta, hogy hagyományos technológiával jó rozé bort nem lehet készíteni, bár az alapanyagok megvannak hozzá.
Kővágó Róbert a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet borász kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a rozé borok készítése olyan technológiát kíván, amit a kistermelők nem nagyon tudnak képviselni, éppen ezért a mostani minták a fehér- és a vörösborokhoz képest alulteljesítettek. Szabó István nyárlőrinci gazda arról beszélt, hogy a kistermelők nem tudnak versenyezni a nagy cégekkel, de az ő boraik is elfogynak.

Tizenhárom aranyérmet adtak ki

A versenyre 44 minta érkezett, amiből 13 arany, 21 ezüst, 8 pedig bronz minősítést kapott. Üzemi kategóriában legjobb lett a Damax Kft. bianca bora, termelői kategóriában a tiszakécskei Szőllősi Tamás kövidinkája és a lakiteleki Papp Kálmán rajnai rizlingje bizonyult a legjobbnak. Különdíjban részesült a lakiteleki Sváb Kovács Zoltán néró bora.


baon.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!