Keresés

Hirdetés

Hirdetés

Lakossági apró

  • Keresek beugrós és kisegítői állást Lakitelken.. Hívjon bizalommal :06 70/3283309 Kérésre fényképes ...

    további hirdetések...

 

facebookLike

 

katolikus


Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!

Huszadszor volt borverseny Szentkirályon

2018-03-21-01Huszadjára rendezte meg a Szentkirály-Lakitelek Hegyközség a Bacchus Borozóban a borversenyt, ugyanoda, ahova az első alkalommal is szervezték. A kezdeményezés még Papp Kálmáné volt, aki sajnos nem érhette meg a huszadik alkalmat, így a mostani versenyen javasolták, hogy a verseny legyen róla elnevezve.

A kezdeményezés Papp Kálmántól származott, aki jeles képviselője volt a szőlő­ágazatnak. Az első versenyre mindössze nyolc-tíz mintát küldtek a gazdák, amit négy szakember, köztük Papp Kálmán és Szili Gábor, a Mathiász János Borrend elnökhelyettese bírált el. Sajnos Papp Kálmán már nem érhette meg a huszadik bírálatot.

A mostani versenyen Szili Gábor azt javasolta, hogy Papp Kálmánról nevezzék el a borversenyt. A jelenlévők tapssal fejezték ki egyetértésüket. Az évek múltával nőtt a minták száma és javult a borok minősége. Ez annak is volt köszönhető, hogy a borversenyek alkalmával neves szakemberek mondtak véleményt a nedűkről, amit a gazdák a helyszínen meghallgathattak. Azóta is tartják ezt a hagyományt, és a bírálókkal együtt a termelők is kóstolnak és véleményt mondhatnak egymás borairól.

Ezzel kapcsolatban Kisari István, a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesület titkára elmondta, hogy a borról vagy őszintén kell beszélni vagy sehogy. Talán ennek is köszönhető, hogy az elmúlt időszakban voltak olyan borok, amelyek országos versenyeken is megállták a helyüket. A mostani mintákkal kapcsolatban megjegyezte, hogy a vörösborok elmaradtak a fehérektől, egy részüknél nagyon kiérződött a kén. A bor kóstolása szubjektív dolog, ízlés kérdése, hogy kinek mi a legjobb, tette hozzá. A rozé borokkal kapcsolatban elmondta, hogy hagyományos technológiával jó rozé bort nem lehet készíteni, bár az alapanyagok megvannak hozzá.
Kővágó Róbert a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet borász kutatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a rozé borok készítése olyan technológiát kíván, amit a kistermelők nem nagyon tudnak képviselni, éppen ezért a mostani minták a fehér- és a vörösborokhoz képest alulteljesítettek. Szabó István nyárlőrinci gazda arról beszélt, hogy a kistermelők nem tudnak versenyezni a nagy cégekkel, de az ő boraik is elfogynak.

Tizenhárom aranyérmet adtak ki

A versenyre 44 minta érkezett, amiből 13 arany, 21 ezüst, 8 pedig bronz minősítést kapott. Üzemi kategóriában legjobb lett a Damax Kft. bianca bora, termelői kategóriában a tiszakécskei Szőllősi Tamás kövidinkája és a lakiteleki Papp Kálmán rajnai rizlingje bizonyult a legjobbnak. Különdíjban részesült a lakiteleki Sváb Kovács Zoltán néró bora.


baon.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2018. december 18., kedd, Auguszta napja van. Holnap Viola napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás