Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Lakitelek, ahol mindig a jobboldal nyeri a parlamenti választást + térkép

2018-04-11-01Az Index.hu megnézte, mik a jobboldal legbiztosabb bástyái. Míg a baloldal alig három településen maradt veretlen 1990 óta, Magyarországon 300-nál is több olyan település található, ahol a rendszerváltás óta mindig magukat jobboldaliként meghatározó pártok nyertek az MDF-től a kisgazdákon és a Fideszen át a Jobbikig. Lakitelek is ebbe a körbe tartozik.


Azt néztük meg, hogy hol nyertek mind a hét, 1990 és 2014 közötti választáson a magukat baloldaliként definiáló pártok.

300-nál is több, de majdnem mind kistelepülés, döntő többségében kisebb-nagyobb falvak. Ezen a térképen a 3000 fősnél nagyobb örök jobbos településeket tüntettük fel a közigazgatási határaik között.

Bár nem gondoljuk komolyan, hogy éppen 2018-ban fog megszakadni ez a sorozat, azért nem árt megjegyezni, hogy a legnagyobb ilyen város éppen az a Hódmezővásárhely, ahol alig néhány hete a Fidesz jelöltje váratlan vereséget szenvedett az összellenzéki támogatottságú Márky-Zaytól – tudjuk persze, hogy ott speciális körülmények voltak és polgármester-választás, de azért arra intő jel lehet, hogy időnként a biztosnak hitt bástyák is leomlanak.

Mindig a jobboldalra szavazott Varga Mihály és Fazekas rovarmentesítő Sándor agrárminiszter városa, Karcag is, nem beszélve a jobboldal szimbolikus erősségéről, Lakitelekről, ahol Lezsák sátrában a „népi értelmiség” 1988-ban megalapította az MDF-et. (Bár Lakiteleken is jelen volt/van a Márky-Zay Péter-féle jelenség.)

2018-04-11-02

Tájegységek szerint két dolog ütközik ki: a jobboldal hagyományosan erős támogatottsága Pest megyében, a tágabb budapesti agglomerációban; ez már a két világháború között is létező jelenség volt, a rendszerváltás után pedig a MIÉP is kimagasló eredményeket ért el errefelé. A másik vidék, ahol úgy tűnhet, hogy a jobboldal mindig jól szerepelt, az Alföld, főleg a Duna-Tisza-köze; itt azonban érdemes megjegyezni, hogy ez részben a településstruktúrából következik, hiszen itt közismerten nagyobbak a falvak, mint az aprófalvas Dunántúlon; utóbbin sok olyan kisebb község van, ahol a többség mindig jobboldali pártlistára szavazott, csak éppen erre a térképre nem fértek fel – ilyen a listánkon szereplő legkisebb település, a már csak 25 lelket számláló Zalaköveskút is.


index.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 22., szerda, Júlia és Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!