Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Megnyitotta kapuit az Autista Tanoda

2018-05-25-01A közelmúltban nyitotta meg kapuit az ország első Autista Tanodája Lakiteleken. Az intézményben négy gyógypedagógus és négy pedagógiai asszisztens foglalkozik a környékben élő autista gyermekek fejlesztésével. A tanoda megvalósítása elsősorban Ambrus Zsoltnak köszönhető, aki autista gyermek édesapjaként álmodta meg és harcolta ki a fejlesztőközpont létrejöttét. Terveit azonban nagyon sokan támogatták.  


– Május elején vehették birtokba a tanodát az autizmussal élő gyermekek és a velük foglalkozó szakemberek. Jelenleg 18 környékben élő gyereket látunk el. A tanodába 10 gyermeket tudunk fogadni, egyelőre négyen járnak be mindennap. A többi integráltan fejleszthető, ezért a helyi iskolában és a környező óvodákban segítik őket pedagógusaink – számolt be a kezdetekről Ambrus Zsolt. Elmondta, a tanoda a szakminisztérium támogatásával, úgynevezett pilot projekt keretében kezdte meg működését. Az első három év tapasztalataitól és eredményeitől függ a folytatás. – Persze, már vannak terveink arra vonatkozóan, hogyan akarjuk továbbvinni ezt a projektet. Célunk, hogy bővítsük a tanodát, hiszen nagyon nagy az igény erre a speciális fejlesztésre. Továbbá azt szeretnénk, hogy megvalósuljon az önálló életre nevelés, amihez igyekszünk minden fejlesztést biztosítani. Azt szeretnénk, hogy a nálunk tanuló gyermekek felső tagozatos korukban már integrálhatóak legyenek kortársaik közé. Akiknek ez nem sikerül, azoknak is addig fogjuk a kezét, amíg a saját lábukra nem állnak. Akár a munkakeresésben is segítjük őket – sorolta terveiket a tanoda ötletgazdája.

2018-05-25-02

– Az elmúlt napok tapasztalatai alapján bátran mondhatom, hogy imádják a tanodát a gyerekek. A kialakításnál figyelembe vettük az autiz­mussal élők speciális igényeit. Ezért mindenhol visszafogott színeket használtunk, törekedtünk a kényelemre, a praktikumra és a biztonságra. A tanodában a csoportos foglalkoztatóterem mellett található az egyéni fejlesztőszoba, és egy úgynevezett szenzoros szoba. Ez utóbbi az elvégzett feladatok utáni azonnali jutalmazást szolgálja. Ebben a szobában igény szerint játszhatnak, mesét nézhetnek, kedvükre pihenhetnek a gyerekek – mutatta a játékokkal telepakolt szobát Ambrus Zsolt. Azt is elmondta, az épület – amely korábban a sokak által tisztelt és szeretett néhai tanár házaspár, Csányi János és felesége, Irénke néni háza volt – a Lakiteleki Auti Alapítvány tulajdonában van. Az alapítvány teljesen díjmentesen biztosítja az autista gyermekek fejlesztését. Sőt, gyógypedagógusaik segítik a helyi és környékbeli pedagógusok munkáját is. Az alapítványunk vásárolt egy kisbuszt, amivel a távolabb élő gyerekek szállítását is végezzük. Azt szeretnénk elérni, hogy minél nagyobb terhet vegyünk le a szülők válláról – hangsúlyozta Ambrus Zsolt, aki abban bízik, hogy a pilot projekt a három után olyan jól vizsgázik, hogy kiterjesztik majd az egész országban.

Egyre több az autista gyermek

Magyarországon mintegy 150 ezer autizmussal élő ember van. Az autizmus olyan spektrumzavar, amelynek számtalan megjelenési formája van. Idegi-fejlődési rendellenesség, ami csökkent mértékű társadalmi kapcsolatokban, kommunikációs képességekben, abnormális viselkedési és érdeklődési mintázatokban nyilvánul meg. Bár az eredete ismeretlen, a genetikai tényezők fontosnak tűnnek. Okait jelenleg is kutatják a szakemberek. Az autizmus egyre gyakrabban lép fel gyerekeknél, de az is lehetséges, hogy csak arról van szó, hogy gyakrabban ismerik fel, mivel egyre részletesebben fejtik ki a diagnózis kritériumait, aminek következtében egyre több autistát találnak.


baon.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 22., szerda, Júlia és Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!