Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Lakiteleken is járt az országon átvándorló medve

medveSzerda hajnalban akarták elaltatni azt a medvét, amely a Kocsér melletti erdőben éjszakázott. Az akció azonban nem sikerült, a medve a kocséri polgármester elmondása szerint Szentkirály érintésével Lakitelekre majd Tiszaalpárra ment, de sehol sem sikerült elkapni. Oda 8 körülre riasztották a természetvédőket.„Nem egyszerű utolérni, Kocséron volt sokáig, aztán bement egy tanyára, és egy autóst is megállított” – mondta Bodnár András polgármester a hvg.hu-nak. A tanyán egy kamera rögzítette az állat megjelenését. Kárt nem tett, felborított néhány dolgot.

Bodnár András hozzátette, 100 százalékban biztosak benne, hogy medvéről van szó, a lábnyomok és a medvetrágya is ezt támasztja alá. Vélhetően egy 1-2 mázsa közötti, 3 éves hímről van szó.

Éjjel nagyon sok természetvédő és polgárőr jelent meg Kocsérnál, de az állat elaltatásával megvárták, hogy megérkezzen a rendőrségi helikopter, a levegőből akarták elaltani az állatot.

Szerda délelőtt Tiszaalpáron, a Zárdatemplom közelében keresték a medvét a természetőrök.

Nagy meglepetést okozott az Alföldön az a barna medve, amely napok óta járja a vidéket. A vadállat vélhetően a Bükki Nemzeti Park területéről tévedt a Kiskunságba. Újságírónk információi szerint már napok óta próbálják elfogni a medvét, lakossági bejelentések alapján kezdték keresni a szakemberek, Kocséron majdnem sikerrel is jártak. A kocséri polgármester szerint a mackó bement egy tanyára, és egy autóst is megállított. A szem elől tévesztett állatot legutóbb Tiszaalpáron látták. A falu külterületén, a Zárdatemplom környékén nagy erőkkel keresték kedden este és éjszaka, illetve szerdán is a természetvédelmi őrök. A helyszínen munkatársunknak elmondták, hogy éjszaka sikerült hőkamerás felvételt készíteni az állatról, sőt medveszőrt és medveürüléket is találtak, de a medve olyan jól elrejtőzött, hogy nem sikerült a nyomára bukkanni. Információink szerint altató lövedékkel szerették volna elkábítani, hogy visszaszállíthassák eredeti élőhelyére. Bár több hírportálon is megjelent, hogy szerda délelőtt elfogták a barna medvét, információink szerint eddig még nem sikerült.

Valószínű ez a medve az az állat lehet, amelyik már számos település határában feltűnt a napokban. Mint azt a szoljon.hu megírta, hétfőn reggel négy óra után egyik olvasójuk medvét látott Abonyban, a Batthyány utcában.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága szerint Nógrád és Heves megyében is voltak medveészlelések az elmúlt napokban. Somoskőújfalu, Pétervására és Füzesabony térségében észleltek barna medvét. Füzesabony belterületén is megfigyelték, ahol nagy volt a riadalom, kárt viszont nem okozott az állat. Június elsején az igazgatóság azt nyilatkozta, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai folyamatosan vizsgálják és rögzítik a helyszíni nyomokat.

 „A szokatlan aktivitás egybeesik a medvék nyár eleji párkeresési és a fiatal példányok territórium keresési időszakával, amely során nagy távolságokat tesznek meg.”

A barna medve a legnagyobb termetű emlős fajunk: általában 100-340 kilót nyom, de ritkán elérheti a 450 kilogrammos súlyt is. A kifejlett egyedek hossza két méter körüli. Alapvetően magányos állat, és territoriális magatartást mutat. A bocsok az elválasztás után a következő tavaszig általában anyjukkal maradnak. Élőhelyének nagysága néhány ezer hektártól akár több ezer négyzetkilométerig is terjed. A hímek területe nagyjából háromszorosa a nőstényekének.

A barna medve mindenevő, táplálékának mintegy hetven százaléka növényi eredetű. Egyaránt kedveli az erdei gyümölcsöket, terméseket, fűféléket, gyökereket, a rovarokat, kis- és a nagyobb termetű emlősöket is, de a dögöt sem veti meg. A barna medve bármelyik napszakban aktív lehet, mégis leggyakrabban reggel és este táplálkozik. A nap fennmaradó részét vackában tölti. Naponta több tíz kilométeres távolságokat is megtesz. Téli nyugalmi időszakára jellemző, hogy nem alszik valódi téli álmot, gyakran felébred.

A medvével kapcsolatos konfliktushelyzetek kezelése

Sok tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy mi a teendő, ha valaki medvével találkozik. A medve, alapvetően kerüli az embert. Megfelelő viselkedéssel és felkészültséggel elkerülhetők az esetleges problémák. Nagyon fontos az is, hogy a medvét ne csalogassuk magunkhoz semmilyen módon. Azokon a helyeken, ahol nagyragadozók előfordulhatnak, célszerű zártan kezelni a kommunális hulladékot, hogy a szemetet ne tekinthessék táplálékforrásnak. A szabad természetben ugyanúgy tart az embertől, mint amennyire az ember megijedhet a medvétől. Csak szorult helyzetben, vagy a bocsait védve mutathat támadó magatartást. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a következő összefoglalót adta ki a témában:

Személyi védelem

- A medve nem játék, a medvét el kell kerülni! A medvével nem kell barátkozni – bármilyen korú is legyen. A bocsok közelében nagy valószínűséggel az anya is ott van. A legtöbb konfliktus az anyamedvékhez kapcsolódik!
- A medve indokolatlanul nem támad emberre, sőt ha lehetősége van rá, messze elkerüli.
- Ha erdőben járunk és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat, keltsünk magunk körül zajt (pl. fütyülés). Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye.
- Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással.
- Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet!
- Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét!
- Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről.
- Ne nézzünk a medve szemébe, ez agresszivitást válthat ki, ugyanakkor ne fordítsunk hátat az állatnak.
- Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadási jelet, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.
- Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat.
- Ha a medve mégis odajön hozzánk, feküdjünk hasra, a fejünket takarjuk el a kezünkkel, és maradjunk mozdulatlanul.
- Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében.
- Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk. Éjszakára célszerű a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

A barna medve fokozottan védett, kiemelt közösségi jelentőségű faj, engedély nélküli kilövése bűncselekmény.


HVG / baon.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 22., szerda, Júlia és Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!