Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Tatabányai család égett benn az autóban a Lakitelek melletti balesetnél

2018-08-01-01A szikár hírek így szólnak: vasárnap este három személyautó ütközött össze a 44-es főúton Lakitelek és Nyárlőrinc között. Az egyik jármű kigyulladt, az abban utazók – hárman – életüket vesztették. A Kisalföld úgy értesült, ők a 2015-ös győri barokk esküvő házaspárja, Bartók Gertrud és Zsigmond Péter; az autóban pedig Ágnes lányuk is velük utazott...


Mindannyian tagjai voltak a Tata Vára Seymenjeinek (amely egy történelmi oszmán hagyományőrző csapat). A társaság vezetője, Mészáros Zsolt megtörten erősítette meg tegnap a hírt: igen, Péterék haltak meg a szörnyű balesetben.

Mint megtudtuk, a hétvégén Gyulán vettek részt egy hagyományőrző rendezvényen, s „tökéletes volt minden" – emlékszik Mészáros Zsolt. Ahogy arra is, hogy Gertrudék indultak el talán utolsóként haza. Együtt csomagolt össze a csapat, aztán konvojban haladtak hazafelé, Tatabánya irányába. Percekre lemaradtak az autók egymástól, így senki nem látta a balesetet. Ismerve már a körülményeket, talán jobb is. De így is nagyon nehéz lesz feldolgozni a kedves házaspár, család elvesztését.

Péter tizenkilenc éve a barátom, azóta együtt vagyunk a csapatban. Gertrudék (Gertrud és lánya, Ágnes – a szerk.) hat-hét éve csatlakoztak hozzánk, s azonnal megszerettük őket is. Napi kapcsolatban voltunk. Gertrud történelmi tudása mérhetetlen segítséget jelentett, Péterrel boldog, harmonikus kapcsolatban éltek. Az sem véletlen, hogy életük legfontosabb napját akkor Győrben, a barokk korba visszautazva szerették volna átélni. Soha nem fogjuk őket elfejteni, pótolni pedig lehetetlen őket" – mondja Mészáros Zsolt.

Megrázó látni, hogy Gertrud és Ágnes is posztolt a Facebookon a gyulai rendezvényről. Utolsó nyilvános Facebook-bejegyzésén, borítóképén Gertrud csupán néhány órával a baleset előtt tette közzé a gyulai vár lovas szobrát. Sok döbbent és gyászoló ismerőse nézhetett rá az elmúlt napban, a gyulai vitéz mintha némán révedne az örökre eltávolodók után.

2018-08-01-02

Bartók Gertrudról és Zsigmond Péterről nagyon kellemes emlékei vannak a Kisalföldnek. Ők voltak azok 2015-ben, akik cikkünk olvasása után, az utolsó pillanatban kopogtattak a fesztiválközpont ajtaján. Június negyedik hetében, amikor lassan próbálni kellett volna a ruhákat, s nem akadt jelentkező. Ekkor a tatabányai – eredetileg egri származású – helytörténész könyvtáros és párja megmentették a barokk esküvőt, holott a szervezők már valóban arról beszéltek: végső esetben színészek is eljátszhatják a mátkapárt.

A tatabányai jelentkezők nem szemérmeskedtek az életkorukról szólva, s biztosan nem tartanák bántónak a megállapítást, hogy ők voltak a legidősebbek a barokk esküvők történetében.

A menyasszony 46 évesen mondta ki a boldogító igent, a fiatal felnőtt Ágnes édesanyjaként, de a korhatárt ezúttal nem vették szigorúan.

A pár számára a szereplés, a beöltözés nem jelentett problémát, hivatásuk volt a török idők felidézése, s erről Gertrud – akinek eredeti végzettsége történész volt – a Kisalföldnek meg is jegyezte akkor: most „csak száz évre leszek attól a kortól, amiben egyébként is élem az életem egyik felét, a párommal együtt".

Gertrud és Péter szerelme is sorsszerű volt: a hajdúnánási „hajdú-világtalálkozón" találtak 2014-ben egymásra, de hagyományőrző körökből régóta ismerték egymást. Gertrud a Hungari Dzsebedzsi Kulturális Hagyományőrző és Sportegyesület tagja volt, Péter pedig a jórészt katonákból és volt katonákból álló „Tata várának seymenjei" képviseletében vett részt feleségével együtt hol a tatai Patarán, hol a gyulai várnapokon, hol az egri napokon.


kisalfold.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!