Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Jogszabálysértéseket tárt fel az Állami Számvevőszék Lakitelek Önkormányzatánál

2018-08-03-01Az Állami Számvevőszék megállapította, hogy a közpénzekkel való szabályszerű és átlátható gazdálkodás a 2014-2016. években nem volt biztosított. Az ÁSZ lezárta Lakitelek Önkormányzata pénzügyi és vagyongazdálkodásának megfelelőségi ellenőrzését.


Az éves beszámolók mérlegeinek leltárral való alátámasztása nem történt meg, ezáltal sérült a mérlegvalódiság elve. A gazdasági társaságokban meglévő részesedések feletti tulajdonosi joggyakorlás nem a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt. Lakitelek Önkormányzatánál az integritási kontrollok kiépítettsége nem volt egyensúlyban a fellépő kockázatok szintjével.

Az Állami Számvevőszék stratégiájában célul tűzte ki, hogy az önkormányzatok ellenőrzése során értékeli azok pénzügyi-gazdasági helyzetét, a kockázatokat feltárja, és az ellenőrzések helyszíneit kockázatelemzés alapján választja ki.

A 2014-2016. évekre kiterjedő ellenőrzés keretében az ÁSZ értékelte Lakitelek Önkormányzata pénzügyi és vagyongazdálkodását, a pénzügyi egyensúly megteremtését, a tulajdonosi és irányító szervi feladatok ellátását, valamint a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító integritás szemlélet érvényesülését.

A Bács-Kiskun megyében található, mintegy 4400 fős népességű Lakitelek Nagyközség Önkormányzata 2016. évi összevont költségvetési beszámolója szerint 1 milliárd 349,5 millió Ft költségvetési bevételt ért el, valamint 1 milliárd 226,3 millió Ft költségvetési kiadást teljesített. Az Önkormányzat 2016. évi mérlegében kimutatott eszközvagyon értéke 4 milliárd 125,1 millió Ft volt. 2016. december 31-én a követelések állománya 90,2 millió Ft-ot, a kötelezettségek érteke 37,0 millió Ft-ot tett ki. Lakitelek Önkormányzata a 2014-2016. években adósságot keletkeztető ügyletet nem vállalt.

2018-08-03-02

Az ÁSZ ellenőrzése megállapította, hogy Lakitelek Önkormányzatánál és Polgármesteri Hivatalánál a Jegyző a 2014-2015. években nem alakította ki a számviteli rendet és a gazdálkodási jogkörök gyakorlására vonatkozó belső szabályozást. Ezáltal a 2014-2015. években a pénzgazdálkodás számviteli elszámolásának szabályszerűsége és az önkormányzati közpénzekkel való gazdálkodás szabályossága, átláthatósága nem volt biztosított. A Jegyző a 2016. évre a Lakitelek Önkormányzata intézményeinek és Polgármesteri Hivatalának számviteli rendjét és a gazdálkodási jogkörök gyakorlásának szabályozását kialakította.

Lakitelek Önkormányzatának Képviselő-testülete az Önkormányzat tulajdonában lévő nemzeti vagyonnal való gazdálkodás szabályait a jogszabályi előírások szerinti tartalommal fogadta el. A vagyonnyilvántartás az ellenőrzött időszakban nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, továbbá a Jegyző a 2014-2016. években nem gondoskodott az éves mérlegek tételeinek alátámasztásához a leltár összeállításáról, ezáltal a mérlegben szereplő eszközöknek és forrásoknak a valóságnak megfelelő értéken történő bemutatása nem volt biztosított. A Jegyző az ingatlanvagyon-kataszter és a közhiteles ingatlan-nyilvántartás adatainak egyezőségét nem biztosította. Az ingatlan beszerzést, létesítést illetve ingatlan értékesítést követően a változások ingatlanvagyon-kataszterben történő átvezetéséről a jogszabályban előírt határidőn belül nem gondoskodott.

Lakitelek Önkormányzatának többségi tulajdonában álló gazdasági társaságok feletti tulajdonosi jogok gyakorlása és a tulajdonosi kötelezettségek teljesítése nem volt megfelelő, mivel a közfeladatot ellátó Laki-Gazda Hulladék-gazdálkodási Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság saját tőkéje a 2014-2015. években – annak veszteséges gazdálkodása miatt – a korlátolt felelősségű társaságokra jogszabályban előírt legkisebb jegyzett tőke szintje alá csökkent. Lakitelek Önkormányzata ennek ellenére a jogszabályban előírt határidőn belül nem gondoskodott a szükséges saját tőke pótlásáról, így fennállt a veszélye annak, hogy a jogszabályban előírt kötelező önkormányzati közfeladat ellátatlan marad.

Lakitelek Önkormányzata az integritás alapú működést nem alakította ki, a kiépített kontrollok nem voltak egyensúlyban a korrupciós veszélyekkel.

Az Állami Számvevőszék a jelentésében öt javaslatot fogalmazott meg a polgármester részére, és tizenegy javaslatot tett a jegyző részére a jogszabálysértő gyakorlat megszüntetése érdekében. Az ÁSZ megállapításai és javaslatai alapján az ellenőrzött szervezet vezetőjének 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.


Az Állami Számvevőszék Lakitelek Önkormányzatáról készített jelentése itt olvasható el!


Dr. Benedek Mária
felügyeleti vezető

Hochbaum Dániel
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály


asz.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!