Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Új repülőgép érkezett Kecskemétre + kép

2018-08-07-01Újabb repülőgéppel bővült a Magyar Honvédség légi szállító képessége: a könnyű, többcélú szállító és futárgép kategóriába tartozó Dassault Falcon 7X típusú gép péntek éjszaka szállt le a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis betonjára.


A honvédelmi tárca a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretén belül nem csupán haditechnikai eszközöket szerez be, hanem képességeket fejleszt, olyan komplex rendszereket, amelyek hatékonyan szolgálják Magyarország érdekeit, a Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódó feladatainak ellátását és ezáltal a magyar emberek biztonságát. A fejlesztések egyik kiemelt és fontos területe a Magyar Honvédség merevszárnyú képességének fejlesztése olyan formában, hogy a kiöregedett An-26-os repülőgépek helyett a különböző feladatokra specializált flotta álljon a honvédelem rendelkezésére – írja a honvedelem.hu.

Pénteken újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Honvédség légiszállító képességének fejlesztése, amikor a honvédség légi szállító flottája könnyű, kisebb kategóriájú, többcélú szállító és futárgép típussal bővül. E kategóriát képviseli a most érkezett Dassault Falcon 7X típusú repülőgép.

A most érkezett gép egy életciklusa elején járó, kiváló műszaki állapotú, használt repülőgép, amely honvédségi festéssel érkezett haza, és honvédségi lajstrommal a Magyar Honvédség hadrendjébe fog kerülni, üzemeltetését és fenntartását a katonák fogják végezni, emellett speciális katonai berendezés beépítésére is alkalmas. A szerződés nemcsak a repülőeszközök beszerzéséről szól, hanem felszereléseket és berendezéseket, valamint a repülő és műszaki személyzet felkészítését és kiképzését is tartalmazza. A gépet, mivel már használt volt, a szokásos piaci ár alatt sikerült megvásárolni.

2018-08-07-02

Ilyen paraméterekkel rendelkező és széleskörűen alkalmazható eszközzel a korábbiakban nem rendelkezett a honvédség. Ez a repülőgép alkalmas futár, kisebb létszámú személyszállítási és kiképzésen túlmenően egyéb speciális feladatokra. A repülőgép gyors és biztonságos megoldást biztosít akkor, amikor felesleges a nagy csapatszállító repülőgépeket útnak indítani. A három hajtóműves repülőgép képes a telített légifolyosók felett, akár 15 ezer méteres magasságban repülni, végsebessége megközelíti a hangsebességet (950 kilométer/óra), 11 ezer kilométeres hatótávolsága pedig képessé teszi akár a kontinensek közötti repülések végrehajtására is.

A gép fő feladata a nemzetközi missziós feladatok ellátása, speciális erők célba juttatása, katonadiplomáciai és protokoll feladatok, valamint a NATO által elvárt képességek és küldetések teljesítése. A jogszabályoknak megfelelően e gépek igénybevételére a kormány és a Köztársasági Elnöki Hivatal is jogosult, hiszen a védett személyek légi szállítása Magyarországon is beletartozik a honvédség feladatkörébe. A Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban rendelkezésre álló forrásokat a tárca a lehető leghatékonyabban kívánja elkölteni: éppen ezért a beszerzést most is széleskörű piackutatás előzte meg. A honvédség a legjobb konstrukciót választva döntött a repülőgép beszerzése mellett.

Ilyen kategóriájú gépet használ és tart hadrendben a NATO tagországok hadseregeinek csaknem kétharmada, egyebek mellett a belga, a cseh, a dán, a francia, a lengyel, az olasz, a német, a szlovén a szlovák hadsereg, a nem NATO-tag szomszédaink közül az osztrák és a szerb haderő is.


honvedelem.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!