Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Nagy érdeklődés mellett megnyílt a Lakitelek helyi értékei című kiállítás + képek

2018-08-26-01Augusztus 25-én, szombaton délelőtt megtelt a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házának nagyterme, ahol tíz év után ismét találkoztak Lakitelek helyi értékei. A kiállítás megnyitóval együtt került bemutatásra Lisztes János: Szikrapuszta régi népe című, Lakitelek helytörténetének egy fontos részét feldolgozó munkája is.


A 10 órakor kezdődött megnyitón Lezsák Sándor, Lakitelek országgyűlési képviselője mondott köszöntőt. Emlékeztetett: a mostani tárlaton látható, hogy a 2008-ban megszervezett első helyi érték kiállításhoz képest mennyi új érték, új minőség született településünkön az elmúlt évtizedben. Mert Lakiteleknek is, mint az ország, és a Kárpát-medence valamennyi településének, vannak értékei. Nincs értéktelen település, tehetségnélküli gyermek vagy felnőtt – mondta, csak meg kell találni őket, lehetőséget kell biztosítani arra, hogy az egyes tehetségek kibontakozhassanak. Lakitelek nem először mutatja meg, hogy minőség rejtezik lakóiban, közösségeiben – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

Lisztes János kötetéről szólva, Lezsák Sándor tudományos szempontból is minőségi munkának nevezte az anyagot, mely Lakiteleknek, Szikrapuszta régi népének egy fontos történeti leirata. A szerző írásainak egy része korábban a Lakiteleki Újságban olvasható volt, és most, összegzett formában is megjelenhetett a Lakitelek Népfőiskola támogatásával, az Antológia Kiadó és Nyomda gondozásában. Lakiteleken többen vannak, akik tevékenységükkel hozzájárulnak Lakitelek helytörténetének megismeréséhez. A közelmúltban Terjéki Ferenc révén jelenhetett meg a Lakiteleki Torna Egylet története, Olajos István helytörténeti ismereteivel pedig szintén tevékenyen hozzájárul településünk múltjához. Lisztes János könyve is ezen kötetek közé emelkedett.

2018-08-26-02

Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elismeréssel szólt a helyi értékek rendszerezett összegyűjtéséről. Mint mondta, jó látni mindazt a csodát, ami a Kárpát-medence egyre több településén is zajlik már, azaz alulról építkezve, az egyes tájak, kisközösségek összegyűjtik és elismerik saját helyi értékeiket. Ami Lakiteleken zajlik, az minta a Kárpát-medence sok más területén – szólt Závogyán Magdolna.

Lendvainé dr. Erki Mária, a Lakiteleki Települési Értéktár Bizottság elnöke megnyitó gondolatait így kezdte: „Lakitelek ma ünnepel, Lakitelek ma büszkélkedik. Ha körülnézünk, van mire büszkének lennünk”. Elmesélte saját élettörténetét is: kiskorában, a Bíbicháti erdő alatt kapott nagymamájától egy csörgő korsót, amire ma ő vigyáz, és ő tudja mutatni unokáinak. Mindenki életében vannak hasonló emlékek, ami megállásra késztet, az ősökre emlékeztet. „Gyűjtsük össze ezeket az emlékeket, írjuk le őseink emlékeit, írjuk le a most Lakiteleken élő és alkotó emberek értékeit, mert csak ez építi Lakitelek jövőjét, ettől lesz a jövő lakiteleki embere is büszke ember” – tette hozzá az értéktár bizottsági elnök.

2018-08-26-03
További képek

Lakiteleken már akkor is volt helyi értékár kiállítás, amikor még nem volt törvény a magyarság értékeinek óvásáról, megmentéséről. Azonban Lendvainé dr. Erki Mária szerint már akkor volt az az ember – Lezsák Sándor –, aki megkérdezte a lakitelekieket, kire büszkék, a lakitelekiek pedig leírták, ebből született meg az első értéktár kiállítás. A helyi értéktár bizottság elnökeként köszönetet mondott a Lakitelek Népfőiskola munkatársainak, a gyűjtésben és a kiállítás szervezésben részt vett segítőknek, a kiállítást rendező Czinege Editnek a 2018-as tárlat létrehozásáért.

A kiállításon részt vevő helyi értékőrző személyek, közösségek, a kiállítás létrehozásában részt vevők egy-egy emléklapot, valamint Lisztes János kötetét kapták ajándékul, emlékként Lezsák Sándortól és Lezsák Sándorné Sütő Gabriellától, a Népfőiskola igazgatójától.

A megnyitót követően mindenki megtekinthette a kiállítást. Hasonlóan a tíz évvel ezelőtti kiállításhoz, most is, szeptember folyamán a lakiteleki Eötvös Iskola valamennyi diákja megtekintheti majd a kiállítást, és szavazhatnak is, hogy mely érték számukra a legérdekesebb, legkedvesebb.

A kiállítás 2018. október 7-ig látható a Lakitelek Népfőiskola Kölcsey Házában.


lakitelekma.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 22., szerda, Júlia és Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!