Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Az Állami Számvevőszék szabálytalanságokat talált a Tőserdő Kft. gazdálkodásában

2018-08-03-01Az Állami Számvevőszék befejezte a lakiteleki Tőserdő Turisztikai NKft. a Progádor Településüzemeltető és Szolgáltató NKft., a MartonSport NKft. és a „KÖLCSEY” Televízió Műsorszolgáltató NKft. ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a négy közül egyik társaság gazdálkodása és vagyongazdálkodási tevékenysége sem volt szabályszerű, így a közvagyonnal való felelős gazdálkodás nem volt biztosított.


A MartonSport NKft., a Tőserdő Turisztikai NKft. és a „KÖLCSEY” Televízió Műsorszolgáltató NKft. nem teljesítette a jogszabályban előírt közzétételi kötelezettségét. A feltárt hiányosságok miatt egyik társaságnál sem volt biztosított a működés átláthatósága.

Az Állami Számvevőszék kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladatellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel. Az Állami Számvevőszék céljaival és a társadalmi igénnyel összhangban, valamint a gazdasági társaságok kiemelt fontosságú szerepe miatt került sor a Progádor Településüzemeltető és Szolgáltató NKft., a MartonSport NKft., a Tőserdő Turisztikai NKft. és a „KÖLCSEY” Televízió Műsorszolgáltató NKft. ellenőrzésére.


A Tőserdő Turisztikai NKft. ellenőrzése

Lakitelek Önkormányzata 2011. december 5-én alapította a Tőserdő Turisztikai Kft.-t azzal a céllal, hogy a település turizmusát fejlessze. A Tőserdő Turisztikai Kft. (2017. április 26-tól Tőserdő Turisztikai Nonprofit Kft.) Lakitelek Önkormányzata 100%-os tulajdonában állt, jegyzett tőkéje az alapításkor 0,5 millió forint volt, mely 2014-ben 3 millió forintra, 2016-ban 4 millió forintra emelkedett. A társaság fő tevékenysége 2013. február 17-től máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység keretében a helyi termál- és élményfürdő valamint szabadidőpark üzemeltetése volt. Egyéb tevékenység keretében vízi szállítóeszköz kölcsönzést és kempingszolgáltatást végzett. A társaság más gazdasági társaságban tulajdoni hányaddal nem rendelkezett, közfeladatot nem látott el. A társaság nem rendelkezett tulajdonosi részesedéssel más gazdasági társaságban, nem tartozott a kormányzati szektorba sorolt gazdálkodó szervezetek közé.

A társaság az önkormányzattól vagyonkezelésbe nem vett át vagyont, tevékenységét saját eszközeivel valamint az önkormányzat tulajdonában álló eszközök üzemeltetésével látta el. Az önkormányzat a társaság működéséhez 28,5 millió forint támogatást nyújtott. Az értékesítés nettó árbevétele a 2013. évről 2016-ra több mint 30%-kal, a tárgyi eszközök értéke 25%-kal, a kötelezettségek állománya több mint 50%-kal csökkent. A mérleg szerinti eredmény 2013-ban 5,2 millió forint, 2016-ban -3,9 millió forint volt.

Lakitelek Önkormányzata a tulajdonosi joggyakorlás kereteit az SZMSZ-ben, a vagyonrendeletben valamint a társaság alapító okiratában a jogszabályi előírásoknak megfelelően határozta meg. A tulajdonosi jogok gyakorlása szabályszerű volt.

A Tőserdő Turisztikai NKft. nem rendelkezett az ellenőrzött időszakban a szabályszerű működéséhez szükséges számlarenddel. A társaság gazdálkodása nem volt szabályszerű a bevételek- és a ráfordítások elszámolásának hiányosságai miatt. Vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű az eszközök nyilvántartásának szabálytalanságai miatt. Beszámolási kötelezettségét a jogszabályi előírásoknak megfelelően teljesítette. A társaság a jogszabályban előírt adatokra vonatkozó közzétételi kötelezettségét nem teljesítette.


A megállapítások alapján az ÁSZ a társaság ügyvezetőjének öt, az önkormányzat polgármesterének egy javaslatot tett, melyre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az ÁSZ javaslatai a TŐSERDŐ Turisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője felé:

1. Intézkedjen a hatályos Számv. tv. előírásainak megfelelő számlarend elkészítése érdekében.

2. Intézkedjen a bevételek és a ráfordítások Számv. tv. előírásainak megfelelő elszámolása érdekében.

3. Intézkedjen a tárgyi eszközök Számv. tv. előírásainak megfelelő elszámolása érdekében.

4. Intézkedjen az üzleti terv elkészítéséről az SZMSZ-ben előírtaknak megfelelően.

5. Intézkedjen a közzétételi kötelezettség teljesítéséről a Taktv. előírásainak megfelelően.

Az ÁSZ javaslatai Lakitelek Önkormányzata polgármestere felé:

1. Kezdeményezze az Alapítónál a vezető tisztségviselői, a felügyelő bizottsági tagok, az Mt. 208. §-ának hatálya alá eső munkavállalók javadalmazása, valamint a jogviszony megszűnése esetére biztosított juttatások módjának, mértékének elveire, annak rendszerére vonatkozó szabályzat megalkotását a Taktv.-ben előírtaknak megfelelően.

A jelentéstervezetet a Számvevőszék 15 napos észrevételezésre megküldte az ellenőrzött szervezetek vezetőinek az ÁSZ tv. 29. § (1) bekezdése előírásának megfelelően.

A TŐSERDŐ Turisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője és Lakitelek Önkormányzata polgármestere az ÁSZ tv. 29. § (2) bekezdésében foglalt észrevételezési jogával nem élt, a jelentéstervezetre észrevételt nem tett.


aszhirportal.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 22., szerda, Júlia és Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!