Keresés

Hirdetés

Hirdetés

Lakossági apró

  • Keresek beugrós és kisegítői állást Lakitelken.. Hívjon bizalommal :06 70/3283309 Kérésre fényképes ...

    további hirdetések...

 

facebookLike

 

katolikus


Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!

Az Állami Számvevőszék szabálytalanságokat talált a Tőserdő Kft. gazdálkodásában

2018-08-03-01Az Állami Számvevőszék befejezte a lakiteleki Tőserdő Turisztikai NKft. a Progádor Településüzemeltető és Szolgáltató NKft., a MartonSport NKft. és a „KÖLCSEY” Televízió Műsorszolgáltató NKft. ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a négy közül egyik társaság gazdálkodása és vagyongazdálkodási tevékenysége sem volt szabályszerű, így a közvagyonnal való felelős gazdálkodás nem volt biztosított.


A MartonSport NKft., a Tőserdő Turisztikai NKft. és a „KÖLCSEY” Televízió Műsorszolgáltató NKft. nem teljesítette a jogszabályban előírt közzétételi kötelezettségét. A feltárt hiányosságok miatt egyik társaságnál sem volt biztosított a működés átláthatósága.

Az Állami Számvevőszék kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladatellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel. Az Állami Számvevőszék céljaival és a társadalmi igénnyel összhangban, valamint a gazdasági társaságok kiemelt fontosságú szerepe miatt került sor a Progádor Településüzemeltető és Szolgáltató NKft., a MartonSport NKft., a Tőserdő Turisztikai NKft. és a „KÖLCSEY” Televízió Műsorszolgáltató NKft. ellenőrzésére.


A Tőserdő Turisztikai NKft. ellenőrzése

Lakitelek Önkormányzata 2011. december 5-én alapította a Tőserdő Turisztikai Kft.-t azzal a céllal, hogy a település turizmusát fejlessze. A Tőserdő Turisztikai Kft. (2017. április 26-tól Tőserdő Turisztikai Nonprofit Kft.) Lakitelek Önkormányzata 100%-os tulajdonában állt, jegyzett tőkéje az alapításkor 0,5 millió forint volt, mely 2014-ben 3 millió forintra, 2016-ban 4 millió forintra emelkedett. A társaság fő tevékenysége 2013. február 17-től máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység keretében a helyi termál- és élményfürdő valamint szabadidőpark üzemeltetése volt. Egyéb tevékenység keretében vízi szállítóeszköz kölcsönzést és kempingszolgáltatást végzett. A társaság más gazdasági társaságban tulajdoni hányaddal nem rendelkezett, közfeladatot nem látott el. A társaság nem rendelkezett tulajdonosi részesedéssel más gazdasági társaságban, nem tartozott a kormányzati szektorba sorolt gazdálkodó szervezetek közé.

A társaság az önkormányzattól vagyonkezelésbe nem vett át vagyont, tevékenységét saját eszközeivel valamint az önkormányzat tulajdonában álló eszközök üzemeltetésével látta el. Az önkormányzat a társaság működéséhez 28,5 millió forint támogatást nyújtott. Az értékesítés nettó árbevétele a 2013. évről 2016-ra több mint 30%-kal, a tárgyi eszközök értéke 25%-kal, a kötelezettségek állománya több mint 50%-kal csökkent. A mérleg szerinti eredmény 2013-ban 5,2 millió forint, 2016-ban -3,9 millió forint volt.

Lakitelek Önkormányzata a tulajdonosi joggyakorlás kereteit az SZMSZ-ben, a vagyonrendeletben valamint a társaság alapító okiratában a jogszabályi előírásoknak megfelelően határozta meg. A tulajdonosi jogok gyakorlása szabályszerű volt.

A Tőserdő Turisztikai NKft. nem rendelkezett az ellenőrzött időszakban a szabályszerű működéséhez szükséges számlarenddel. A társaság gazdálkodása nem volt szabályszerű a bevételek- és a ráfordítások elszámolásának hiányosságai miatt. Vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű az eszközök nyilvántartásának szabálytalanságai miatt. Beszámolási kötelezettségét a jogszabályi előírásoknak megfelelően teljesítette. A társaság a jogszabályban előírt adatokra vonatkozó közzétételi kötelezettségét nem teljesítette.


A megállapítások alapján az ÁSZ a társaság ügyvezetőjének öt, az önkormányzat polgármesterének egy javaslatot tett, melyre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az ÁSZ javaslatai a TŐSERDŐ Turisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője felé:

1. Intézkedjen a hatályos Számv. tv. előírásainak megfelelő számlarend elkészítése érdekében.

2. Intézkedjen a bevételek és a ráfordítások Számv. tv. előírásainak megfelelő elszámolása érdekében.

3. Intézkedjen a tárgyi eszközök Számv. tv. előírásainak megfelelő elszámolása érdekében.

4. Intézkedjen az üzleti terv elkészítéséről az SZMSZ-ben előírtaknak megfelelően.

5. Intézkedjen a közzétételi kötelezettség teljesítéséről a Taktv. előírásainak megfelelően.

Az ÁSZ javaslatai Lakitelek Önkormányzata polgármestere felé:

1. Kezdeményezze az Alapítónál a vezető tisztségviselői, a felügyelő bizottsági tagok, az Mt. 208. §-ának hatálya alá eső munkavállalók javadalmazása, valamint a jogviszony megszűnése esetére biztosított juttatások módjának, mértékének elveire, annak rendszerére vonatkozó szabályzat megalkotását a Taktv.-ben előírtaknak megfelelően.

A jelentéstervezetet a Számvevőszék 15 napos észrevételezésre megküldte az ellenőrzött szervezetek vezetőinek az ÁSZ tv. 29. § (1) bekezdése előírásának megfelelően.

A TŐSERDŐ Turisztikai Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője és Lakitelek Önkormányzata polgármestere az ÁSZ tv. 29. § (2) bekezdésében foglalt észrevételezési jogával nem élt, a jelentéstervezetre észrevételt nem tett.


aszhirportal.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2018. december 17., hétfő, Lázár és Olimpia napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás