Keresés

Hirdetés

Hirdetés

Lakossági apró

  • Keresek beugrós és kisegítői állást Lakitelken.. Hívjon bizalommal :06 70/3283309 Kérésre fényképes ...

    további hirdetések...

 

facebookLike

 

katolikus


Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!

Bemutatták A Héjjas-nyárfa árnyékában c. kötetet a Cifrapalotában + képek

2018-09-20-01Domokos László, a Héjjas-nyárfa árnyékában című kötetének bemutatóját tartották szerda délután, a Cifrapalotában. A Héjjas Ivánról szóló könyvet Lezsák Sándor, József Attila - díjas költő, a Magyar Országgyűlés alelnöke méltatta. A szerző a rendezvényt követően dedikálta művét.


Domonkos László A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyvét, ami Héjjas Iván életéről szól, ma este mutatták be a Cifrapalota Pávás termében. A Kairosz Könyvkiadó missziója, hogy a történelmi alakok, személyek elferdített, eltorzított múltját tisztázza. Csupán a tényekre hagyatkozva igyekeznek ösztönözni írókat az igazság és a valódi történtek leírására. Ebben a sorozatban a legújabb könyv a Héjjas Iván életét bemutató kötet.

A könyvet a bemutatón Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke méltatta. Elmondta, hogy a történelmet a győztesek írják, akik olykor hazudnak és karaktergyilkosságokat végeznek. A tények feltárásával és a dr. Lengyel Szabolcs főorvos által megőrzött dokumentumok segítségével készült el a hiteles mű. Domonkos László tudatosan igyekezett tisztázni a történelem kecskeméti alakját, akit gyakran a patás ördöggel azonosítottak. Héjjas Iván katonaember volt, aki az első világháborút követően visszatért Magyarországra. Látta a szomszéd országok területszerző törekvéseit ,és szabadcsapatot szerzett a megállításukra. Az általa szervezett rongyos gárda fontos szerepet játszott abban, hogy Sopront és környékét végül nem csatolták el az országtól. A róla szóló hiedelmeket a könyv utolsó negyede történészek megerősítésével igyekszik megcáfolni.

2018-09-20-02
További képek

Héjjas Iván Kecskeméten született 1890. január 19-én. A középiskola elvégzése után gazdálkodott, az I. világháború kitörése után bevonult katonának, és főhadnagyként szerelt le. 1919-ben a a Kecskemét környéki ellenforradalmi szervezkedések irányítói közé tartozott. 1921-ben a nyugat-magyarországi felkelés hónapjaiban, az ún. I. hadsereg parancsnoka. 1926-ban, Kunszentmiklóson, országgyűlési képviselővé választják. 1938 április 29-én a Megalakuló Fajvédők Országos Szövetségének elnöke lett.
Ősszel, majd 1939. elején, Kárpátalján tevékenykedik, a Rongyos Gárda elnevezésű szabadcsapatok vezetőinek egyike. 1940 és 1943 között a közforgalmi repülési ügyek osztályának vezetője. A 30-as évek végének és a 40-es évek elejének szélsőjobboldali mozgolódásaiban nem vett részt. A nyilasok árulónak tekintették és ő sem mutatott érdeklődést politikájuk iránt. Horthyhoz húzott, és mindvégig élvezte a kormányzó bizalmát. Vigoban (Spanyolország) hunyt el 1951. február 10-én.

2018-09-20-03


hiros.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2018. december 17., hétfő, Lázár és Olimpia napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás