Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Bemutatták A Héjjas-nyárfa árnyékában c. kötetet a Cifrapalotában + képek

2018-09-20-01Domokos László, a Héjjas-nyárfa árnyékában című kötetének bemutatóját tartották szerda délután, a Cifrapalotában. A Héjjas Ivánról szóló könyvet Lezsák Sándor, József Attila - díjas költő, a Magyar Országgyűlés alelnöke méltatta. A szerző a rendezvényt követően dedikálta művét.


Domonkos László A Héjjas-nyárfa árnyékában című könyvét, ami Héjjas Iván életéről szól, ma este mutatták be a Cifrapalota Pávás termében. A Kairosz Könyvkiadó missziója, hogy a történelmi alakok, személyek elferdített, eltorzított múltját tisztázza. Csupán a tényekre hagyatkozva igyekeznek ösztönözni írókat az igazság és a valódi történtek leírására. Ebben a sorozatban a legújabb könyv a Héjjas Iván életét bemutató kötet.

A könyvet a bemutatón Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke méltatta. Elmondta, hogy a történelmet a győztesek írják, akik olykor hazudnak és karaktergyilkosságokat végeznek. A tények feltárásával és a dr. Lengyel Szabolcs főorvos által megőrzött dokumentumok segítségével készült el a hiteles mű. Domonkos László tudatosan igyekezett tisztázni a történelem kecskeméti alakját, akit gyakran a patás ördöggel azonosítottak. Héjjas Iván katonaember volt, aki az első világháborút követően visszatért Magyarországra. Látta a szomszéd országok területszerző törekvéseit ,és szabadcsapatot szerzett a megállításukra. Az általa szervezett rongyos gárda fontos szerepet játszott abban, hogy Sopront és környékét végül nem csatolták el az országtól. A róla szóló hiedelmeket a könyv utolsó negyede történészek megerősítésével igyekszik megcáfolni.

2018-09-20-02
További képek

Héjjas Iván Kecskeméten született 1890. január 19-én. A középiskola elvégzése után gazdálkodott, az I. világháború kitörése után bevonult katonának, és főhadnagyként szerelt le. 1919-ben a a Kecskemét környéki ellenforradalmi szervezkedések irányítói közé tartozott. 1921-ben a nyugat-magyarországi felkelés hónapjaiban, az ún. I. hadsereg parancsnoka. 1926-ban, Kunszentmiklóson, országgyűlési képviselővé választják. 1938 április 29-én a Megalakuló Fajvédők Országos Szövetségének elnöke lett.
Ősszel, majd 1939. elején, Kárpátalján tevékenykedik, a Rongyos Gárda elnevezésű szabadcsapatok vezetőinek egyike. 1940 és 1943 között a közforgalmi repülési ügyek osztályának vezetője. A 30-as évek végének és a 40-es évek elejének szélsőjobboldali mozgolódásaiban nem vett részt. A nyilasok árulónak tekintették és ő sem mutatott érdeklődést politikájuk iránt. Horthyhoz húzott, és mindvégig élvezte a kormányzó bizalmát. Vigoban (Spanyolország) hunyt el 1951. február 10-én.

2018-09-20-03


hiros.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 22., szerda, Júlia és Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!