Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Megkezdődött a kecskeméti repülőtér polgári hasznosításának előkészítése

2018-09-22-01A Mercedes gyárhoz kötődő utas- és áruforgalom mellett egyéb áruszállító járatok is Kecskemétre érkezhetnének, sőt diszkont járatokat is átvenne a kettős hasznosítású repülőtér Budapesttől az alacsonyabb illetékek miatt, de az iparághoz kapcsolódó vállalkozások (pl. légijármű-javítás, -festés) is működhetnek majd a jelenlegi katonai bázis területén.


Polgári terminál kialakítását tervezik a kecskeméti repülőtéren értesült a Magyar Idők. A Honvédelmi Minisztérium a lapnak megerősítette, hogy a kecskeméti repülőtér kettős (katonai-polgári) hasznosításának előkészítése folyik.

Tájékoztatásuk szerint a fejlesztéshez nemcsak infrastrukturális beruházások kellenek, hanem adoptálni kell az Európai Unió előírásainak megfelelő eljárásokat is.

A polgári terminál kialakítása – a Modern városok program részeként – a civil üzemeltető feladata, de ez a katonai bázis működését semmilyen formában nem befolyásolja – közölte a tárca sajtóosztálya.

A Magyar Honvédség repülőbázisainak modernizálása, fejlesztése ettől függetlenül, NATO- és nemzeti erőforrások bevonásával valósul meg.

A kecskeméti légibázis polgári hasznosításának terve nem új keletű, már 2016. februárjában beszámoltunk arról, hogy a miniszterelnök azt mondta, hogy egy polgári célokat szolgáló, új futópályát építenének a repülőtérre. Egy évvel később pedig arról érkeztek hírek, hogy 2017-ben 2,69 milliárd forintot, idén pedig további 2,86 milliárdot biztosít a kormány a kecskeméti repülőtéren a polgári célú fejlesztésre és egyes katonai funkciók áttelepítésére.

Az akkori tervek szerint a polgári rész az északi – északnyugati oldalon kapna helyet, az északi elkerülő út felé eső részen, amely azért is előnyös lenne, mert egy bekötőúttal és egy felhajtóval a 445-ösre a reptérről gyorsan elérhető lenne az autópálya is (és fordítva).

A polgári üzemeltetéshez szükséges beruházások között szerepel a polgári utasforgalmi terminál, cargo/teheráru raktár kialakítása, üzemanyag-tárolók létesítése, valamint a közműhálózat fejlesztése és biztonsági kommunikációs rendszerek kiépítése is.

2018-09-22-02

2017 szeptemberében a Magyar Közlönyben megjelent információk szerint a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a Modern városok program keretében megvalósuló kecskeméti repülőtér-fejlesztést. Az állam a projekthez öt és fél milliárd forintot biztosít.

Konkurenciát jelenthet majd egyszer a Budapest Airportnak is

A Magyar Idők elemzése szerint egy katonai repülőtér vegyes hasznosítására irányuló korszerűsítés a régió jelentős gazdasági, infrastrukturális fejlődését is eredményezheti. A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol jól működő regionális repülőterek vannak, ott szívesebben választanak telephelyet újabb vállalatok is. A cégeknek ugyanakkor nélkülözhetetlen a telephelyeik közötti logisztikai kapcsolat a légi szállítást igénylő termékek esetében.

A szakemberek szerint a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret használó fapados légitársaságok, illetve aircargo vállalatok is nagyobb arányban választanák közvetlenül a vegyes hasznosítású repülőtereket, ha a különböző illetékek a budapesti repülőtérnél jelentősebben alacsonyabbak lennének. Egy katonai repülőtér kettős hasznosítása a Budapest-központúság csökkentésének egyik eszköze is lehet.

A polgári zóna létesítése egy katonai repülőtéren önmagában is jelentős vonzerő az olyan, úgynevezett kapcsolt vállalkozásoknak, amelyek a repüléssel összefüggő tevékenységekre vagy a logisztikai feladatok ellátására specializálódtak – írják a Honvédségi Szemlében is megjelent elemzésekben.

A polgári zónában vagy annak közvetlen közelében megjelenhetnek a repülőgépiparhoz kapcsolódó vállalkozások, például a légijármű-javítás, az alkatrész-forgalmazás, a légijármű-festés, a légijármű-takarítás, a multimodális szállítás, az átrakodás, a raktározás, a készletezés, a személy-, kis és közepes tömegű áruszállítás.


airportal.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 22., szerda, Júlia és Rita napja van. Holnap Dezső napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!