Keresés

Hirdetés

Hirdetés

Lakossági apró

  • Keresek beugrós és kisegítői állást Lakitelken.. Hívjon bizalommal :06 70/3283309 Kérésre fényképes ...

    további hirdetések...

 

facebookLike

 

katolikus


Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!

Pénzügyi visszaélésekről és közbiztonságról a Faluszépítő Társaskör összejövetelén + képek

2018-09-28-01Csütörtök este tartotta első összejövetelét a Faluszépítő Társaskör a Művelődési Házban. A zsúfolásig megtelt belső klubteremben, közel száz résztvevő előtt beszélgetett Lezsák Sándor, Lakitelek országgyűlési képviselője dr. Varga Sándorral és Szabó Vendellel. A rendezvény végén süteménnyel és szikvízzel várták a megjelenteket a szervezők.


A fél hétkor kezdődött találkozót Harmatos Áronné nyugalmazott iskolaigazgató, a Lakiteleki Faluszépítő Egyesület tagja nyitotta meg. Felidézte: évtizedekkel ezelőtt Könyvbarátok Klubja néven létezett már hasonló rendezvénysorozat Lakiteleken. Most azzal a szándékkal hívta életre Lezsák Sándor és a Lakiteleki Faluszépítő Egyesület a Társaskört, hogy az érdeklődők havonta ismerjenek meg egy-egy lakiteleki tehetséget, munkájában jeles személyiséget, valamint adott témában egy szakértőt.

A Faluszépítő Társaskör asztala az évszakunkra jellemző őszi dekorációt jelenítette meg. Szimbolikusan 12 szem dió jelképezte a Faluszépítő Egyesület 12 alapító tagját. Egyikük, Lezsák Sándor beszélgetett a felkért vendégekkel: dr. Varga Sándorral, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság igazgatóhelyettesével, lakiteleki lakossal és Szabó Vendellel, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettesével.

2018-09-28-03

Dr. Varga Sándor, aki gyermekként Lakiteleken nőtt fel, ma is településünkön él családjával. Akit sokan csak Sanciként ismernek, ma már a magyar adóhatóság bűnügyi egységének egyik regionális vezetője. A hallgatóság betekintést nyerhetett a NAV bűnügyi munkájába, a pénzügyi nyomozás világába. Ez a bűnüldözésnek egy speciális területe, több milliárd forintos összeget elérő ügyek is előfordulnak itt, a legtöbb esetben az ország határait is átlépve.

Étolaj, behozott olaj, fiktív számlázási láncolat – néhány címszó a dr. Varga Sándor felelőssége alá tartozó hatóság bűnüldözési tevékenységéből. Mint mondta, a hatóságnak is követnie kell a folyamatosan változó világot úgy nyomozati, mint informatikai szinten, ugyanis a gazdasági bűnelkövetők technikailag mindig újabb és újabb trükkökkel próbálkoznak. A NAV Bűnügyi Igazgatósága gyakran találkozik a csalásokból származó mérhetetlen gazdagsággal, akár 70-80 millió forintos autókkal. Az ilyen csalással szerzett jövedelmek a magyar költségvetést, és így az adófizetőket károsítják, ez ellen lép fel a NAV.

Dr. Varga Sándor felajánlotta a lakiteleki Eötvös Iskolának, hogy – mint az a rendőrség részéről már bevett gyakorlat – a NAV is kész előadásokat tartani a gyerekeknek, hogy fejlődésükben az adótudatos gondolkodás is minél jobban megjelenjen.

Az est másik vendége, Szabó Vendel bemutatkozásából kiderült, hogy a fülöpjakabi tanyavilágban nőtt fel, majd mezőgazdasági gépészmérnöki képzettséget szerzett, végül a rendőri pályára került. Jelenleg megyei főkapitány-helyettes. Ismertetett több megyei statisztikát a bűnelkövetések számától a felderítési arányokig.

Lakiteleket érintően elmondta: van olyan emberölési ügy, amiben még nem sikerült a tettest megtalálni. Az ilyen ügyekben mindig szűkszavú a rendőrség, csak kevés részletet közöl, hogy se az elkövetők, se azok, akik adott esetben az elkövetők helyett elvállalnák a bűntettet, információkhoz jussanak. A technikai fejlődés segítségével azonban új módszereket is tud hasznosítani a rendőrség, melyek segítik a tettesek kézre kerítését.

2018-09-28-02
További képek

Szó esett az autófeltörésekről, a betöréses lopásokról, valamint a migrációról is. Utóbbival kapcsolatban Szabó Vendel elmondta: a Bács-Kiskun megyei rendőröknek is van feladatuk a határon, folyamatos éber őrzésre van szükség, mivel állandó próbálkozások vannak az államhatár illegális átlépésére.

Lezsák Sándor a beszélgetést összegezve kiemelte: a Faluszépítő Társaskör első témájaként azért a közbiztonság kérdéskörét járták körül, mivel minden emberi tevékenység alapja a biztonság. A rendőrség, a mentők és a tűzoltók mellett a biztonságot szolgálják a polgárőrök, lovas polgárőrök, mezőőrök, vadőrök, halőrök is. Valamennyiük munkája szükséges ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat.

A találkozó végén a Faluszépítő Egyesület vezetői, Varga Zoltán elnök és Erki Tibor alelnök ajándékcsomaggal köszönték meg az est vendégeinek előadását, majd Olajos István Faluszépítő Egyesületi tag vezetésével tombolahúzásra került sor. Végül kialakult a valódi társaskör: lakiteleki házi sütemények és Kotvics István szikvize kíséretében, népzenei dallamok mellett zárult a Faluszépítő Társaskör első összejövetele, az 1987-es Lakiteleki Találkozó 31. évfordulóján.

A Faluszépítő Társaskör következő összejövetele egy hónap múlva lesz a Művelődési Házban.


lakitelekma.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2018. december 18., kedd, Auguszta napja van. Holnap Viola napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás