Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Pénzügyi visszaélésekről és közbiztonságról a Faluszépítő Társaskör összejövetelén + képek

2018-09-28-01Csütörtök este tartotta első összejövetelét a Faluszépítő Társaskör a Művelődési Házban. A zsúfolásig megtelt belső klubteremben, közel száz résztvevő előtt beszélgetett Lezsák Sándor, Lakitelek országgyűlési képviselője dr. Varga Sándorral és Szabó Vendellel. A rendezvény végén süteménnyel és szikvízzel várták a megjelenteket a szervezők.


A fél hétkor kezdődött találkozót Harmatos Áronné nyugalmazott iskolaigazgató, a Lakiteleki Faluszépítő Egyesület tagja nyitotta meg. Felidézte: évtizedekkel ezelőtt Könyvbarátok Klubja néven létezett már hasonló rendezvénysorozat Lakiteleken. Most azzal a szándékkal hívta életre Lezsák Sándor és a Lakiteleki Faluszépítő Egyesület a Társaskört, hogy az érdeklődők havonta ismerjenek meg egy-egy lakiteleki tehetséget, munkájában jeles személyiséget, valamint adott témában egy szakértőt.

A Faluszépítő Társaskör asztala az évszakunkra jellemző őszi dekorációt jelenítette meg. Szimbolikusan 12 szem dió jelképezte a Faluszépítő Egyesület 12 alapító tagját. Egyikük, Lezsák Sándor beszélgetett a felkért vendégekkel: dr. Varga Sándorral, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság igazgatóhelyettesével, lakiteleki lakossal és Szabó Vendellel, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettesével.

2018-09-28-03

Dr. Varga Sándor, aki gyermekként Lakiteleken nőtt fel, ma is településünkön él családjával. Akit sokan csak Sanciként ismernek, ma már a magyar adóhatóság bűnügyi egységének egyik regionális vezetője. A hallgatóság betekintést nyerhetett a NAV bűnügyi munkájába, a pénzügyi nyomozás világába. Ez a bűnüldözésnek egy speciális területe, több milliárd forintos összeget elérő ügyek is előfordulnak itt, a legtöbb esetben az ország határait is átlépve.

Étolaj, behozott olaj, fiktív számlázási láncolat – néhány címszó a dr. Varga Sándor felelőssége alá tartozó hatóság bűnüldözési tevékenységéből. Mint mondta, a hatóságnak is követnie kell a folyamatosan változó világot úgy nyomozati, mint informatikai szinten, ugyanis a gazdasági bűnelkövetők technikailag mindig újabb és újabb trükkökkel próbálkoznak. A NAV Bűnügyi Igazgatósága gyakran találkozik a csalásokból származó mérhetetlen gazdagsággal, akár 70-80 millió forintos autókkal. Az ilyen csalással szerzett jövedelmek a magyar költségvetést, és így az adófizetőket károsítják, ez ellen lép fel a NAV.

Dr. Varga Sándor felajánlotta a lakiteleki Eötvös Iskolának, hogy – mint az a rendőrség részéről már bevett gyakorlat – a NAV is kész előadásokat tartani a gyerekeknek, hogy fejlődésükben az adótudatos gondolkodás is minél jobban megjelenjen.

Az est másik vendége, Szabó Vendel bemutatkozásából kiderült, hogy a fülöpjakabi tanyavilágban nőtt fel, majd mezőgazdasági gépészmérnöki képzettséget szerzett, végül a rendőri pályára került. Jelenleg megyei főkapitány-helyettes. Ismertetett több megyei statisztikát a bűnelkövetések számától a felderítési arányokig.

Lakiteleket érintően elmondta: van olyan emberölési ügy, amiben még nem sikerült a tettest megtalálni. Az ilyen ügyekben mindig szűkszavú a rendőrség, csak kevés részletet közöl, hogy se az elkövetők, se azok, akik adott esetben az elkövetők helyett elvállalnák a bűntettet, információkhoz jussanak. A technikai fejlődés segítségével azonban új módszereket is tud hasznosítani a rendőrség, melyek segítik a tettesek kézre kerítését.

2018-09-28-02
További képek

Szó esett az autófeltörésekről, a betöréses lopásokról, valamint a migrációról is. Utóbbival kapcsolatban Szabó Vendel elmondta: a Bács-Kiskun megyei rendőröknek is van feladatuk a határon, folyamatos éber őrzésre van szükség, mivel állandó próbálkozások vannak az államhatár illegális átlépésére.

Lezsák Sándor a beszélgetést összegezve kiemelte: a Faluszépítő Társaskör első témájaként azért a közbiztonság kérdéskörét járták körül, mivel minden emberi tevékenység alapja a biztonság. A rendőrség, a mentők és a tűzoltók mellett a biztonságot szolgálják a polgárőrök, lovas polgárőrök, mezőőrök, vadőrök, halőrök is. Valamennyiük munkája szükséges ahhoz, hogy biztonságban érezhessük magunkat.

A találkozó végén a Faluszépítő Egyesület vezetői, Varga Zoltán elnök és Erki Tibor alelnök ajándékcsomaggal köszönték meg az est vendégeinek előadását, majd Olajos István Faluszépítő Egyesületi tag vezetésével tombolahúzásra került sor. Végül kialakult a valódi társaskör: lakiteleki házi sütemények és Kotvics István szikvize kíséretében, népzenei dallamok mellett zárult a Faluszépítő Társaskör első összejövetele, az 1987-es Lakiteleki Találkozó 31. évfordulóján.

A Faluszépítő Társaskör következő összejövetele egy hónap múlva lesz a Művelődési Házban.


lakitelekma.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!