Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés
Hiba
  • Your server has Suhosin loaded. Please follow this tutorial.

Nem volt szabályszerű a Laki-Gazda NKft. gazdálkodása és vagyongazdálkodása sem - a Számvevőszék szerint

laki-gazda-logoAz Állami Számvevőszék befejezte a lakiteleki Laki-gazda Nonprofit Hulladékgazdálkodási Kft., valamint másik két önkormányzati társaság gazdálkodásának és vagyongazdálkodásának ellenőrzését. Az ÁSZ megállapította, hogy a Laki-Gazda Kft. szabályozottsága nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, és gazdálkodásuk, vagyongazdálkodásuk sem volt szabályszerű.


Az Állami Számvevőszék kiemelt célja, hogy a helyi önkormányzatok gazdálkodásában rejlő pénzügyi kockázatok feltárásával, az államháztartáson kívülre nyújtott költségvetési támogatások és ingyenes vagyonjuttatások, valamint az államháztartáson kívül működő feladatellátó rendszerek ellenőrzéseivel hozzájáruljon ahhoz, hogy a közpénzeket az államháztartáson kívül működő szervezetek is átlátható, rendezett módon használják fel.

Az ÁSZ ezért ütemezetten ellenőrzi az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdálkodó szervezeteket, melynek keretében a lakiteleki Laki-Gazda Nonprofit Hulladékgazdálkodási Kft., a Dombóvári Város- és Lakásgazdálkodási Nonprofit Kft. és a gyulai Gyulahús Kft. ellenőrzésére is sor került.

A Laki-Gazda Nonprofit Hulladékgazdálkodási Kft. ellenőrzése

Lakitelek Önkormányzata 2008. május 30-án alapította a Laki-Gazda Településüzemeltetési Kft.-t, melynek elnevezése 2013. május 2-től Laki-Gazda Nonprofit Hulladékgazdálkodási Kft. lett. A társaság az önkormányzat 100%-os tulajdonában állt az ellenőrzött időszakban.

A társaság közszolgáltatási tevékenységi köre 2014. augusztus 8-ig szennyvíz gyűjtése, kezelése, veszélyes hulladék gyűjtése, kezelése, ártalmatlanítása és egyéb hulladékkezelés volt, 2014. július 15-től a tevékenységi kör kiegészült a nem veszélyes hulladék gyűjtésének feladatával. A közszolgáltatási feladatok azon része, mely a települési szilárd hulladék gyűjtésére, kezelésére vonatkozott, 2016-ban egy másik hulladékgazdálkodó nonprofit kft.-hez került.

A társaság az önkormányzattól vagyonkezelésbe, üzemeltetésre nem vett át vagyont, tevékenységét saját eszközeivel látta el. A társaságnál az értékesítés nettó árbevétele a 2013-as 51 millió forintról 2016 végére 29 millió forintra csökkent, ugyanakkor követelései 33 millió forinttal növekedtek. A kötelezettségek állománya a 2013. év elejei 20 millió forintról 2016 végére 80 millió forintra emelkedett. A társaság saját tőkéje a 2013. január 1-jei állapothoz képest 50 millió forinttal csökkent a 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben is veszteséges gazdálkodás hatására.

Lakitelek Önkormányzata a tulajdonosi joggyakorlás kereteit a jogszabályi előírásoknak megfelelően alakította ki. Az önkormányzat tulajdonosi joggyakorlása nem volt szabályszerű, mert nem gondoskodott a Laki-Gazda Kft-nél a társasági formára előírt jegyzett tőke minimum összegét elérő saját tőke biztosításáról.

A Laki-Gazda Kft. az ellenőrzött időszakban nem rendelkezett a szabályszerű működéséhez szükséges, a jogszabályokban előírt szabályzatokkal. A számviteli szabályozás hiányosságai miatt a társaság gazdálkodása és vagyongazdálkodása sem volt szabályszerű, valamint a beszámolóinak alátámasztottsága sem volt biztosított. A társaság nem felelt meg az elszámoltathatóság és átláthatóság törvényi követelményének.

A megállapítások alapján az ÁSZ a társaság ügyvezetőjének négy, az önkormányzat polgármesterének kettő javaslatot fogalmazott meg, melyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Az ÁSZ javaslatai a Laki-Gazda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője felé:

1. Intézkedjen a hatályos Számv. tv. előírásainak megfelelő számviteli politika és annak keretében elkészítendő számviteli szabályzatok, valamint a számlarend elkészítése érdekében.

2. Intézkedjen a közérdekű adatok megismerésére irányuló igények teljesítésének rendjét rögzítő szabályzat elkészítése érdekében az Info. tv. előírásainak megfelelően.

3. Intézkedjen belső adatvédelmi felelős kijelölése, vagy megbízása érdekében az Info tv. előírásainak megfelelően.

4. Intézkedjen közfeladat ellátásához kapcsolódó adatok közzétételi kötelezettségének teljesítéséről az Info tv. előírásainak megfelelően.


Az ÁSZ javaslatai Lakitelek Önkormányzata polgármestere felé:

1. Kezdeményezze az Alapítónál a vezető tisztségviselők, a felügyelő bizottsági tagok, az Mt. 208. §-ának hatálya alá eső munkavállalók javadalmazása, valamint a jogviszony megszűnése esetére biztosított juttatások módjának, mértékének elveire, annak rendszerére vonatkozó szabályzat megalkotását a Taktv.-ben előírtaknak megfelelően.

2. Intézkedjen
a) a számviteli szabályozási hiányosságok,
b) a közzétételi kötelezettséggel kapcsolatos szabályozás, a belső adatvédelmi felelős kijelölésének elmaradása, valamint a közzétételi kötelezettség teljesítésének elmulasztása
miatti felelősség tisztázása érdekében, és szükség szerint intézkedjen a felelősség érvényesítéséről.

A jelentéstervezetet a Számvevőszék 15 napos észrevételezésre megküldte az ellenőrzött szervezetek vezetőinek az ÁSZ tv. 29. § (1) bekezdése előírásának megfelelően.

A Laki-Gazda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetője és Lakitelek Önkormányzata polgármestere az ÁSZ tv. 29. § (2) bekezdésében foglalt észrevételezési jogával nem élt, a jelentéstervezetre észrevételt nem tett.

Az Állami Számvevőszék Laki-Gazda Nonprofit Kft-ről készített jelentése itt olvasható el!


asz.hu /aszhirportal.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!