Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Szubjektív alapon döntik el, ki kaphat idén Bursa Hungarica ösztöndíjat Lakiteleken

bursa-hungarica2A kötelező pályázati feltételek mellett ebben az évben azt is vizsgálni fogja az önkormányzat bíráló bizottsága, hogy a pályázó fiatalok milyen megélhetési, lakhatási és szociális körülményekkel rendelkeznek a valóságban. Ez a szubjektív vizsgálat különböző vitákra adhat majd okot. Csökken a támogatott fiatalok száma is.


A képviselő-testület szeptemberi ülésén döntés született arról, hogy Lakitelek Önkormányzata továbbra is részt vesz a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerbem, így 2019-ben is támogatják a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatási tanulmányait.

A település korábban 16 lakiteleki fiatalt támogatott, ami most 10 főre csökken. A döntés szerint két kategóriában, 5-5 fiatal számára nyújtanak majd támogatást: a felsőoktatási tanulmányaikat már folytató, illetve a még előtte álló pályázóknak 5000 Ft/fő/hó összegben, 10 hónapon át.

Az ülésen Kiss Anita polgármester javaslatot tett arra, hogy a képviselő-testület helyezze hatályon kívül a Bursa Hungarica elbírálási rendjéről tavaly elfogadott szabályzatot, mivel az abban meghatározott pontrendszer – egyes pályázók találékonysága miatt – mégsem tudott valós képet adni a fiatalokról, illetve nem sikerült kiszűrni azokat a pályázókat, akik ugyan alacsony jövedelemigazolást nyújtottak be, de ismerve a körülményeket, anyagilag mégsem lennének rászorulók.

Ezért a Bursa Hungarica következő bírálati szakaszában a bíráló bizottság fel fogja vállalni azt a döntést, hogy a kötelező elemek mellett figyelembe veszik a pályázók megélhetési, lakhatási és szociális körülményeit is.

Mihalik Tibor képviselő hozzászólásában elmondta: belső vita volt a javaslatról, azonban a tavalyi év tapasztalataiból tanulva, ő maga is személyesen felvállalja, hogy – bizonyos típusú pályázatoknál szubjektív véleményt alkotva – a helyi ismeretre támaszkodva a bíráló bizottság határozza meg, kik kapjanak ösztöndíj támogatást. Ez szerinte különböző vitákra adhat majd okot, mégis szemléletformáló lehet.


lakitelekma.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ide, és lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. május 20., hétfő, Bernát és Felícia napja van. Holnap Konstantin napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!