Keresés

Hirdetés

Hirdetés

Lakossági apró

  • Keresek beugrós és kisegítői állást Lakitelken.. Hívjon bizalommal :06 70/3283309 Kérésre fényképes ...

    további hirdetések...

 

facebookLike

 

katolikus


Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!

Kovács László: "Civilek" támogatása lakiteleki módra...

kovacs-laszlo-szÉpp az imént futottam bele Varga Zoli cikkébe a Lakitelekma.hu-n a civil szervezeteknek adott támogatásokról. Az önkormányzat 1 millió forintot osztott szét közöttük. 5 egyesület vagy alapítvány részesült anyagi támogatásban: 100.000-100.000 Ft-t kapott a két egyház az adventi ünnepségekre, szintén 100.000 Ft-t kapott a Tűzoltózenekar, a Tőserdőért Alapítvány 250.00 Ft-t, a Könyvtári Közösségekért Alapítvány pedig 450.000 Ft-t (!).


A két egyház nem lehet kérdés, sőt a Tűzoltózenekar is messze megérdemli a fenti támogatást. Sokszor, sok helyen örvendeztetnek meg minket a művészetükkel, messze földre elviszik kicsiny falunk jó hírét, ezt a támogatást teljesen helyénvalónak érzem.

Ezt követi a Galgóczy Zsolti féle Tőserdőért Alapítvány 250.000 Ft értékben. Amennyiben ebből a pénzből a tavaszi revitalizáció költségeit fedezik, szépítik, takarítját a Tőst, akkor jó helyre kerül a támogatás, de ha ebből a pénzből csak újabb nyári koncertek, kordonos magáncélú rendezvények vagy (ne feledjük választási év jön) ingyenpörköltes, kisgrofós bújtatott választási népünnepélyek lesznek, akkor lehet lett volna jobb helye...

A végére hagytam Dékányné képviselőasszony alapítványát, ami 450.000 Ft-t, azaz majdnem fél milliót kapott. Őszintén megmondom fogalmam sem volt, hogy mivel foglalkozik a fenti alapítvány, hogy ekkora összeggel kellett támogatni őket - szégyen, nem szégyen telefonáltam egyet. Aztán még egyet és még egyet. A negyedik megkérdezett ember volt az, aki tudni vélte, hogy bizony ez az a szervezet aki a helyi Pravdát, akarom mondani a Helyi Hírmondót nyomtatja vagy szerkeszti vagy adja ki vagy valami... ergo látszik, választási év jön... Biztos vagyok benne, hogy jó helyre került a pénz... illetve nem, na mindegy...

Értem én, hogy 1 millió forint nem olyan sok ha fel kell osztani, de azért érdekelne, hogy milyen szakmai érvek voltak azok, amik segítették a testület döntését. Mik voltak azok a falusiakat segítő, a falut jobbá tevő dolgok, ami miatt például az utóbbi két alapítvány neve mellé ekkora összegek kerültek? Egy fontos dolgot jeleznem kell: csak az a szervezet kaphatott támogatást, aki igényelt! Aki nem igényelt az nem kapott msemmit!

De továbbmegyek - van a faluban vagy 25-30 civil szerveződés: nagycsaládosok, néptáncosok, hagyományőrzők, polgárőrök, tűzoltók, lovasok, asztaliteniszezők és sorolhatnám sokáig. Nagyon érdekelne, hogy mik voltak azok a szakmai- szociális-, kulturális érvek, amik miatt mondjuk 0 Ft támogatást kapott a helyi polgárőr egyesület. Ők nap, mint nap járőröznek éjszakánként úgy a tanyavilágban, mint a faluban. Ők önkéntesek, akik a szabadidejükből sok-sok órát arra fordítanak, hogy mi nyugodtan aludhassunk a meleg szobánkban. Ők azok, aki reggelente ott állnak az iskola / óvoda előtt a zebránál és segítik a szülők / gyerekek átkelését az úttesten. Ők azok akik rendezvényeket biztosítanak, baleseteknél segítik a rendőrök munkáját, forgalmat irányítanak vagy épp legutóbb halottak napján a 44-es úton strázsáltak naphosszat, hogy mindenki biztonságosan meg tudja közelíteni a temetőt.

Na ezek a Hölgyek / Urak pont 0 Ft-t kaptak! Igaz ők nem nyomtatnak újságot, nem rendeznek ingyenpörköltes Lagzi Lajcsi koncertet, ők "CSAK" vigyáznak ránk... Ezek után nekem nem tűnnek őszintének polgármester asszony Facebook-os ömlengő köszönő szavai a múlt hétről... de választási év jön na és a polgárőrök sokan vannak... Ja és tényleg, mintha legutóbb amikor résztvett a polgárőrök közgyűlésén, akkor még anyagi támogatásról biztosította volna őket, illetve be akart volna lépni a polgárőrségbe... de hát tudjuk - választási év jön, gondolni kell a fotókra, ami akkor készül majd mikor átvezet két kisgyermeket a zebrán és ez meg tud majd jelenni a helyi újságban (450.000-ért).

A másik egyesület aki szintén 0 Ft-t kapott, az az önkéntes tűzoltóegyesület. Ők sem nyomtatnak újságot, nem Dékányné elnökli őket és bármilyen meglepő ők sem szerveznek koncerteket. Ők csak tüzeket / házakat oltanak, beázott pincékből szivattyúzzák a vizet, úttestre / házra kidőlt fákat vágnak ki, vihar által megbontott tetőket fóliáznak le a vihar közepén, hogy életet / értéket mentsenek, óvjanak. Oda mennek, ahonnan az átlagember menekül! Nagyon sokszor elsőként érnek ki baleseti helyszínekre, vágnak ki embereket / gyerekeket összetört autókból és van nap amikor szótlanul, szikra nélküli tekintettel, szomorúan mennek haza, mert valakit nem sikerült megmenteni, valaki meghalt a kezük között... Ezek a HŐSÖK, akik szintén ingyen, a faluért, a falu lakosaiért, a családjuktól megvont szabadidőben végzik azt amit végeznek, na ők is pont nulla, azaz 0 Ft-t érnek a faluvezetésnek...

Szégyenlem, sajnálom és én kérek tőlük elnézést a faluvezetők nevében ezért a "megbecsülésért"...


lakitelekrejottem.blogspot.com

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ideés lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2018. december 19., szerda, Viola napja van. Holnap Teofil napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás