Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Kovács László: "Civilek" támogatása lakiteleki módra...

kovacs-laszlo-szÉpp az imént futottam bele Varga Zoli cikkébe a Lakitelekma.hu-n a civil szervezeteknek adott támogatásokról. Az önkormányzat 1 millió forintot osztott szét közöttük. 5 egyesület vagy alapítvány részesült anyagi támogatásban: 100.000-100.000 Ft-t kapott a két egyház az adventi ünnepségekre, szintén 100.000 Ft-t kapott a Tűzoltózenekar, a Tőserdőért Alapítvány 250.00 Ft-t, a Könyvtári Közösségekért Alapítvány pedig 450.000 Ft-t (!).


A két egyház nem lehet kérdés, sőt a Tűzoltózenekar is messze megérdemli a fenti támogatást. Sokszor, sok helyen örvendeztetnek meg minket a művészetükkel, messze földre elviszik kicsiny falunk jó hírét, ezt a támogatást teljesen helyénvalónak érzem.

Ezt követi a Galgóczy Zsolti féle Tőserdőért Alapítvány 250.000 Ft értékben. Amennyiben ebből a pénzből a tavaszi revitalizáció költségeit fedezik, szépítik, takarítját a Tőst, akkor jó helyre kerül a támogatás, de ha ebből a pénzből csak újabb nyári koncertek, kordonos magáncélú rendezvények vagy (ne feledjük választási év jön) ingyenpörköltes, kisgrofós bújtatott választási népünnepélyek lesznek, akkor lehet lett volna jobb helye...

A végére hagytam Dékányné képviselőasszony alapítványát, ami 450.000 Ft-t, azaz majdnem fél milliót kapott. Őszintén megmondom fogalmam sem volt, hogy mivel foglalkozik a fenti alapítvány, hogy ekkora összeggel kellett támogatni őket - szégyen, nem szégyen telefonáltam egyet. Aztán még egyet és még egyet. A negyedik megkérdezett ember volt az, aki tudni vélte, hogy bizony ez az a szervezet aki a helyi Pravdát, akarom mondani a Helyi Hírmondót nyomtatja vagy szerkeszti vagy adja ki vagy valami... ergo látszik, választási év jön... Biztos vagyok benne, hogy jó helyre került a pénz... illetve nem, na mindegy...

Értem én, hogy 1 millió forint nem olyan sok ha fel kell osztani, de azért érdekelne, hogy milyen szakmai érvek voltak azok, amik segítették a testület döntését. Mik voltak azok a falusiakat segítő, a falut jobbá tevő dolgok, ami miatt például az utóbbi két alapítvány neve mellé ekkora összegek kerültek? Egy fontos dolgot jeleznem kell: csak az a szervezet kaphatott támogatást, aki igényelt! Aki nem igényelt az nem kapott msemmit!

De továbbmegyek - van a faluban vagy 25-30 civil szerveződés: nagycsaládosok, néptáncosok, hagyományőrzők, polgárőrök, tűzoltók, lovasok, asztaliteniszezők és sorolhatnám sokáig. Nagyon érdekelne, hogy mik voltak azok a szakmai- szociális-, kulturális érvek, amik miatt mondjuk 0 Ft támogatást kapott a helyi polgárőr egyesület. Ők nap, mint nap járőröznek éjszakánként úgy a tanyavilágban, mint a faluban. Ők önkéntesek, akik a szabadidejükből sok-sok órát arra fordítanak, hogy mi nyugodtan aludhassunk a meleg szobánkban. Ők azok, aki reggelente ott állnak az iskola / óvoda előtt a zebránál és segítik a szülők / gyerekek átkelését az úttesten. Ők azok akik rendezvényeket biztosítanak, baleseteknél segítik a rendőrök munkáját, forgalmat irányítanak vagy épp legutóbb halottak napján a 44-es úton strázsáltak naphosszat, hogy mindenki biztonságosan meg tudja közelíteni a temetőt.

Na ezek a Hölgyek / Urak pont 0 Ft-t kaptak! Igaz ők nem nyomtatnak újságot, nem rendeznek ingyenpörköltes Lagzi Lajcsi koncertet, ők "CSAK" vigyáznak ránk... Ezek után nekem nem tűnnek őszintének polgármester asszony Facebook-os ömlengő köszönő szavai a múlt hétről... de választási év jön na és a polgárőrök sokan vannak... Ja és tényleg, mintha legutóbb amikor résztvett a polgárőrök közgyűlésén, akkor még anyagi támogatásról biztosította volna őket, illetve be akart volna lépni a polgárőrségbe... de hát tudjuk - választási év jön, gondolni kell a fotókra, ami akkor készül majd mikor átvezet két kisgyermeket a zebrán és ez meg tud majd jelenni a helyi újságban (450.000-ért).

A másik egyesület aki szintén 0 Ft-t kapott, az az önkéntes tűzoltóegyesület. Ők sem nyomtatnak újságot, nem Dékányné elnökli őket és bármilyen meglepő ők sem szerveznek koncerteket. Ők csak tüzeket / házakat oltanak, beázott pincékből szivattyúzzák a vizet, úttestre / házra kidőlt fákat vágnak ki, vihar által megbontott tetőket fóliáznak le a vihar közepén, hogy életet / értéket mentsenek, óvjanak. Oda mennek, ahonnan az átlagember menekül! Nagyon sokszor elsőként érnek ki baleseti helyszínekre, vágnak ki embereket / gyerekeket összetört autókból és van nap amikor szótlanul, szikra nélküli tekintettel, szomorúan mennek haza, mert valakit nem sikerült megmenteni, valaki meghalt a kezük között... Ezek a HŐSÖK, akik szintén ingyen, a faluért, a falu lakosaiért, a családjuktól megvont szabadidőben végzik azt amit végeznek, na ők is pont nulla, azaz 0 Ft-t érnek a faluvezetésnek...

Szégyenlem, sajnálom és én kérek tőlük elnézést a faluvezetők nevében ezért a "megbecsülésért"...


lakitelekrejottem.blogspot.com

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ideés lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. április 24., szerda, György napja van. Holnap Márk napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!