Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Hónapokig a pápai bázisról szállnak majd fel a Gripenek

gripen2019Kecskemétről Pápára költöznek – egyes információk szerint legalább fél évre – a Gripenek, minderre a repülőbázis polgári célú fejlesztése miatt van szükség. A költözés ténye biztosra vehető, arról már az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis tavaly decemberi évzáró állománygyűlésén is szó esett.


Lapunk szerette volna a témában megszólaltatni Ugrik Csaba dandártábornokot, a bázis parancsnokát, hogy az áttelepülés milyen változást hoz a bázis életében, hogy történik az erre való felkészülés, mi lesz a menetrend. Eleinte úgy tűnt, három hete elküldött interjúigényünk pozitív fogadtatásban részesül, január 22-re sikerült is időpontot egyeztetni, ám a bázis múlt héten kénytelen volt ezt lemondani, mondván, egyelőre nem nyilatkozhatnak a témában, még minden tervezés alatt áll, nincs konkrétum.

Ami bizonyos, hogy a Gripenek a gyakorló- és kiképzőrepülések mellett a pápai bázisrepülőtérről látják majd el a készenléti szolgálatot is. A vadászgépek vélhetően tavasz közepe előtt nem költöznek Pápára. Azt sem szabad elfelejteni, hogy 2015-höz hasonlóan a bázis idén ismét négy hónapig részt vesz a baltikumi légtérrendészetben (az akkori kiküldetésben négy Gripen, kilenc pilóta és közel nyolcvan fős műszaki személyzet vett részt a litvániai Šiauliai repülőbázison).

A kecskeméti repülőbázis polgári célú fejlesztésére a legutóbbi információk szerint 5,1 milliárd forint áll rendelkezésre. Az egész átalakítás alapja a polgári közlekedésre szánt terület leválasztása és elhatárolása a katonai bázistól. Az együttes katonai-polgári felhasználáshoz egyes katonai objektumokat máshova kell áthelyezni, mivel repülésbiztonsági okokból a polgári repülők, helikopterek nem üzemelhetnek felfegyverzett katonai légi járművek mellett. A polgári rész az északi-északnyugati oldalon kapna helyet, az északi elkerülő (445-ös) út felé eső részen, amely azért is előnyös lenne, mert egy bekötőúttal és egy felhajtóval a 445-ösre a reptérről gyorsan elérhető lenne az autópálya is. A polgári üzemeltetéshez szükséges beruházások között szerepel a polgári utasforgalmi terminál, cargo/teheráruraktár kialakítása, üzemanyag-tárolók létesítése, valamint a közműhálózat fejlesztése és biztonsági kommunikációs rendszerek kiépítése is.

A honvédelmi tárca biztosít forrást arra, hogy a bázison utasszállító repülőkre pilótákat képezzenek. Sőt, átképezzenek, mert mint korábban Szemereyné Pataki Klaudia polgármestertől megtudtuk, felmérést végeztek a vadászpilóták körében, és kiderült, többen nyitottak arra, hogy polgári gépbe átüljenek. Szintén ő mondta azt is, hogy a kecskeméti reptér polgári célú hasznosítása lépésről lépésre alakulhat ki, a teljes felfuttatás akár tíz évig is eltarthat, de mindig csak annyit akarnak majd fejleszteni, amire megvan a forrás.


baon.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ideés lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. augusztus 25., vasárnap, Lajos és Patrícia napja van. Holnap Izsó napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!