Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

Nemzetközi tudományos konferenciát tartanak a lakiteleki Népfőiskolán

nepfo-tanyagondnokJó gyakorlatként hatékonyan működő közösségteremtő eszközök és programok állnak a fókuszában annak a nemzetközi tudományos konferenciának, amelyet a Nemzeti Művelődési Intézet szervezett. A szerdán kezdődött, kétnapos tanácskozásnak a lakiteleki Népfőiskola ad otthont.A Partnerségben a közművelődéssel című kétnapos konferencia elsődleges célja, hogy áttekintse a cselekvő közösségek projektjei. A rendezvényre meghívott hazai és európai kulturális intézmények a közművelődési, a könyvtári és a múzeumi szakterületek képviselői saját közösségfejlesztő tevékenységüket mutatták be egymásnak. A mintegy 3 milliárd forint összköltségvetésű projekt fontos célkitűzése a külföldi tapasztalatok megszerzésének lehetősége, ezen túlmenően pedig egy új típusú nemzetközi kapcsolatrendszer kialakítása – mondta el a megnyitón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Arról is beszélt, hogy az ember csak olyan közösségben élhet boldogan, amely aktív és cselekvő. Olyan közösségben teljesedhet ki az életünk, amely aktívan kezdeményez, szerepet vállal a közösség egyes tagjaiért illetve a közösség egészéért is. Olyan közösségben jó lenni, amely tesz is magért. Meg tudja fogalmazni a kérdéseit, a problémáit és ezekre szüntelenül választ és megoldást keres. Nem hagyja magát elsodorni, hanem magához ragadja kezdeményezést. Stratégiát dolgoz ki. Végigviszi ezek megvalósítását a közösség érdekében, szempontjait mindig szem előtt tartva. Pontosan úgy, ahogy e kiemelt Európai Uniós projekt és ennek a részeként megvalósuló nemzetközi konferencia is kijelöli – összegezte az államtitkár.

Lezsák Sándor házigazda, a Népfőiskola Alapítvány elnöke pedig azt hangsúlyozta, érzékelnünk kell, milyen kivételes történelmi esztendőket élünk. – Magyarország szabad ország, de csak a magunk erejében bízhatunk. Ez a konferencia is arról szól, hogy mire vagyunk képesek a magunk erejéből. Képesek vagyunk-e a nemzeti maximumot megfogalmazni, a nemzeti maximum jegyében tenni a dolgunkat. Kihozni minden lehetőséget, ami ott rejtőzködik a hazai közösségekben – fogalmazott a honatya. Majd hozzáfűzte, ember nélkül semmi nem lehetséges, intézmény nélkül semmi nem tartós. Meg kell találnunk az embert és okosan működtetni az intézményrendszert. Úgy, hogy az valóban értékteremtő legyen – summázta a politikus.

Závogyán Magdolna a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője szerint a konferencia válasz arra, hogy hogyan tud hozzájárulni a kultúra, a közművelődés a társadalom és a gazdaság fejlődéséhez.

Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója arról számolt be, hogy az egész országot behálózó program során 2500 kulturális intézménnyel, 800 mentorált közösséggel foglalkoznak és eddig több mint 2 ezer szakembert képeztek ki.

– Mély meggyőződésünk, hogy a kulturális intézmények, köztük a könyvtárak feladata hozzájárulás a társadalom tagjainak valódi jóllétéhez, aktív részvételük ösztönzése a kultúrában, ezáltal társadalmi tőke növelése, mert ez a kulturális tőke és ennek az ereje hozzájárul a gazdasági növekedéshez is – mondta a megnyitón dr. Tüske László az Országos Széchenyi Könyvtár főigazgatója.


baon.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ideés lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. szeptember 23., hétfő, Tekla és Líviusz napja van. Holnap Gellért és Mercédesz napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!