Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés

A nevelőszülői programot népszerűsítették Lakiteleken

2019-05-10-01Nevelőszülő toborzó kampányt indított az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, illetve a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálató közösen. Az országos kampány tizenkilencedik, Bács-Kiskun megyei rendezvényének a Lakitelek Népfőiskola adott otthont csütörtökön.


A fél évvel ezelőtt indított Befogadlak című országos rendezvénysorozat célja a nevelőszülői hivatás népszerűsítése és a nevelőcsaládok toborzása volt. A Bács-Kiskun megyei szakellátásban jelenleg 1699 gyermeket és fiatal felnőttet látnak el. Nyolcvanöt százalékukról nevelőcsaládban gondoskodnak. Dr. Tóth Mária a Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság Bács-Kiskun megyei kirendeltségének igazgatója elmondta, jelenleg a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálató Intézményéhez tartozó 364 nevelőszülő, 83 településen nyújt szolgáltatás összesen 1169 gyermek számára. Más szolgáltatók nevelőszülői hálózatában 272 gyermeket látnak el.

– Minden befogadó családra szükségünk van a gyermekek érdekében. Fenntartótól és szolgáltatótól függetlenül egyetértünk mindannyian abban, hogy a gyermek helye a családban van. Természetesen elsődlegesen a sajátjában. A nevelőcsaládok olyan gyermekek időszakos nevelését vállalják, akik nem nevelkedhetnek vér szerinti családjukban. A nevelőszülők munkájának a végső célja, hogy a gyermek visszakerüljön családjába, vagy ha erre nincs esély, akkor örökbefogadó szülőkhöz sorsának végleges rendezése érdekében – részletezte az igazgatónő. Arról is beszámolt, hogy sok még a feladat a gyermekvédelmi szakellátás területén. Az előző évek tendenciái ugyanis egyre nagyobb létszámú beáramlást mutatnak és egyre több gyermekről kell gondoskodni. A szolgáltatók hálózataiban azonban a jelenlegi férőhelyek telítettek, gyakran gondot okoz az újszülött gyermek, a nagyobb létszámú testvérek együttes elhelyezése, a várandós vagy gyermekével együttesen elhelyezésre váró fiatal anyáról való gondoskodás – hangsúlyozta dr. Tóth Mária.

– Apaként, nagyapaként és pedagógusként tudom, hogy nincs tehetségtelen gyermek, csak tehetségtelen család, pedagógus és politika van, amely nem képes olyan helyzetet, lehetőséget teremteni, melyek által a gyermekek képességüknek megfelelően fejődhetnek, erősödhetnek – mondta köszöntőjében Lezsák Sándor házigazda, országgyűlési képviselő, a parlament alelnöke.

Fülöp Attila, a szociális ügyekért felelős államtitkár elmondta, azt szerették volna bemutatni a kampány során, hogy Magyarországon az a 23 ezer gyermek, akik nem a vér szerinti családjukban nevelkednek, hanem a gyermekvédelmi rendszerben nevelőszülőknél vagy gyermekotthonokban, attól ugyanolyan tagjai a társadalomnak, mint bárki más. – Ezeknek a gyerekeknek az ügye nem magánügy. A gyermekvédelem olyan terület, amely a közösség ügye. Csak akkor működik, ha az állam, az önkormányzat, az egyház és a civil szervezetek együtt dolgoznak a közösségért – fejtette ki az államtitkár.

– A magyar kormány a továbbiakban is támogatja a nevelőszülői hivatást, amely 2014-ben foglalkoztatási jogviszony lett. Jövő év január elsejétől pedig új családtámogatási forma keretében bevezetjük a nevelőszülői gyermekgondozási díjat is – mondta Lakiteleken Fülöp Attila, aki Lezsák Sándorral közösen adta át a nevelőszülő toborzó program keretében a gyermekvédelmi ellátásban részesülő fiatalok részére kiírt Lehetetlen nincs elnevezésű pályázat Bács-Kiskun megyei díjait. A felhívásra országosan több mint háromezer rajz, illetve kisfilm érkezett.

A rendezvényt az X-Faktor harmadik szériájának győztese, Oláh Gergő fellépése zárta.


baon.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ideés lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2019. szeptember 23., hétfő, Tekla és Líviusz napja van. Holnap Gellért és Mercédesz napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!