Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés
Hiba
  • Your server has Suhosin loaded. Please follow this tutorial.

Már a hétvégén szúnyoggyérítés lesz Lakiteleken

szunyoggyeritesAz elmúlt napokban, hetekben elviselhetetlen mennyiségű szúnyog keseríti meg a lakitelekiek, az üdülőterület és a tanyavilág mindennapjait. Az állami szúnyoggyérítésen túl az önkormányzat a lehetőségekhez képest szerénykedik a szúnyog-ügy megoldásában. A falu országgyűlési képviselője konkrét lépéseket tett a helyzet kezelése érdekében.


Minden lakiteleki pontosan tudja, milyen állapotok uralkodnak községünkben az elszaporodott vérszívók miatt. Kezelésüket légi és földi úton egyaránt lehet végezni.

A szúnyoggyérítés országos koordinálása nem a helyi önkormányzat, hanem a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (BM OKF) feladata. Június elején az országos szúnyoggyérítési program keretében egy alkalommal Lakiteleken is megtörtént a vérszívók ritkítása. Emellett egy alkalommal az önkormányzat földi gyérítést is végeztetett.

Látható, hogy az országos program ütemezése Lakitelek esetében kevés, ugyanis olyan sok a szúnyog, ami miatt azonnal, mielőbb további gyérítés szükséges. Az országos program leterheltsége miatt a helyi önkormányzat szerepe jelentősen felértékelődik.

A BM OKF tájékoztatása szerint a helyi önkormányzatok az országos programon túl, saját forrásból bármikor rendelhetnek további szúnyoggyérítést, ezzel enyhítve a helybéliek, az üdülők és az ide látogató vendégek szenvedésén. Ezzel Lakitelek Önkormányzata – egyetlen egy esetet kivéve – eddig nem élt.

Nem úgy, mint a szomszédos Tiszakécske. Ott felismerték, hogy a helyi lakosságnak, valamint a városba érkező turistáknak folyamatosan megfelelő komfort szintet kell biztosítani. Tiszakécske Város Önkormányzata saját forrásból földi szúnyoggyérítést hajtott végre 2019. június 18-án, 19-én, 20-án, 24-én, 25-én és 26-án, légi szúnyoggyérítést pedig 2019. június 19-én hajnalban, emellett június 28-án hajnalban is lesz légi permetezés. Tiszakécske városa saját forrásból eddig nyolc alkalommal vette fel a küzdelmet a szúnyoginvázió ellen. Ezzel szemben Lakitelek eddig mindössze egy alkalommal szerénykedik.

Pedig a lakiteleki emberek szúnyogok miatti feszültségének enyhítése sokkal fontosabb lenne. Fontosabb a szúnyogok irtása, mint a kampány-bogrács és a pörkölt osztogatása. Fontosabb a szúnyogok irtása, mint a sokszázezres költségű hangosítások, milliós rendezvények szervezése, ahol a szúnyogfelhő támadása miatt kórusban szidják az önkormányzat tehetetlenségét. Lakiteleken is lenne pénz a szúnyog-helyzet kezelésére, ha rendesen használnánk fel.

A falu országgyűlési képviselőjét, Lezsák Sándort is nap, mint nap sokan keresik meg a szúnyogok ritkításának mielőbbi elkezdése miatt. Lezsák Sándor arról adott tájékoztatást, hogy csütörtök reggel egyeztetést folytatott a BM OKF-et felügyelő Pintér Sándor belügyminiszterrel. A képviselő azt kérte, hogy Lakitelek és üdülőterülete prioritásként szerepeljen az országos szúnyoggyérítési programban.

Lezsák Sándor tájékoztatása szerint, ha az időjárás engedi, az ígéretek szerint még ezen a héten, várhatóan péntek este vagy szombat hajnalban előre veszik a lakiteleki szúnyoggyérítést. Azonban azt is elmondta: a helyi önkormányzat helyett senki nem tud cselekedni. A lakiteleki önkormányzat önálló forrásokkal rendelkezik, amit a falu és az üdülőterület javára kell fordítania.lakitelekma.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ideés lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2020. június 06., szombat, Norbert és Cintia napja van. Holnap Róbert napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!