Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés
Hiba
  • Your server has Suhosin loaded. Please follow this tutorial.

A Lakiteleki Népdalkör is ott volt a kunszentmiklósi kórustalálkozón

2019-07-15-01Kunszentmiklós Kultúrájáért kitüntetésben részesült a fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő Szappanos Lukács Népdalkör. A rangos elismerést a hétvégén megtartott jubileumi kórustalálkozón adta át Szőke Imrének, az együttes vezetőjének Lesi Árpád polgármester és Vassné Kelemen Ágnes, a város kulturális bizottságának elnöke.

 

A kunszentmiklósi kóruskultúra közel százharminc évre nyúlik vissza. Az első polgári dalárda 1893-ban alakult, a kórus egy emberöltővel később már a helyi ipartestület égisze alatt működött, egészen 1948-ig. A dalos kedvű kunszentmiklósiak húsz évvel később hívták életre az Egyetértés Termelő Szövetkezet patronálásával a Szappanos Lu­kács Népdalkört. Az első karvezető Simon Lajos énektanár volt. A siker nem váratott sokáig magára, tudásukat megyei népzenei találkozókon Kecskeméten, de még az Erkel Színházban is megcsillogtatták. Simon Lajostól 1973-ban Bessenyei Imre, majd később Komjáthy Györgyné énektanár vette át a karvezetést. Az anyagi források a rendszerváltás idejére szinte teljes egészében kiapadtak. A kórus feltámasztása ifjú Szőke Imréhez kötődik, aki 1991-ben állt a Szappanos Lukács Népdalkör élére.


– A zene szeretetére a szüleim neveltek, zeneiskolába járattak, majd a debreceni református gimnázium kántorképzőjébe kerültem. A népzene, a magyar kultúra szeretetét énektanárom, Berkesi Sándor, a hazai református egyházzene meghatározó képviselője plántálta belém. Tehát megfelelő képzettséggel, szakmai tudással rendelkeztem ahhoz, hogy elvállaljam a Szappanos Lukács Népdalkör vezetését – emlékezett vissza Szőke Imre.


2019-07-15-02

 

A fiatal kórusvezető nagy lelkesedéssel vágott neki a munkának, ügyelve arra, hogy méltó legyen elődeihez. Szakértelmének, szorgalmának és szigorának köszönhetően a kórus sikert sikerre halmozott. A megyei és az országos minősítő versenyekről leginkább országos arany minősítésekkel tértek haza. Emellett állandó szereplői voltak és azok ma is a helyi, illetve a régiós népdaltalálkozóknak, illetve több alkalommal öregbítették a település hírnevét határainkon túl is. A népdalkör munkáját tíz éve Kunszentmiklósért érdeméremmel jutalmazta a város képviselő-­testülete.


– Évente közel húsz fellépésünk van. Kiváló kapcsolatot ápolunk a térség településeinek hagyományőrzőivel. Nagyon jó kapcsolatunk alakult ki a mezőségiekkel, többször megfordultunk már Nagyvenyimen. Gyakran ellátogattunk a Tiszántúlra és Erdélybe is – tette hozzá a népdalkör vezetője.


A csoport ma huszonhat főt számlál, zömük nyugdíjas, de vannak aktív korban lévők is. Az alapítók közül Hegedűs Sándor és Szappanos Bálint még ma is aktív tagja a Szappanos Lukács Népdalkörnek. A próbákat heti rendszerességgel tartják, a már jól begyakorlott dalcsokrok mellé újakat is tanulnak.

 

– A legfontosabb számunkra a kiskunsági, a kunszentmiklósi, az alföldi népdalok népszerűsítése, gyűjtése. Emellett természetesen más magyar tájegységek, Galga menti, székely, csángó, illetve pásztor, szerelmes, tréfás dalcsokraink is vannak. Jelenleg a legközelebbi fellépésünkre, a kunszentmiklósi napokra készülünk – tette hozzá Szőke Imre.

 

A mezőségből is érkeztek vendégek
A jubileumi népzenei találkozón a helyiek mellett a környékbeli településekről és a mezőségből is érkeztek vendégek. A műsorban fellépett a Kiskun Népdalkör és a Vadrózsák Citerazenekar, Fekete Zoltán és a Kicsinyek Kórusa, András Edit és a Kunszentmiklósi Csicsergők, a Hantosi Népdalkör, a Nagyvenyimi Népdalkör, a Nyárlőrinci Népdalkör, a Lakiteleki Szikra Népdalkör, a Szappanos Lukács Népdalkör, szólót adott elő citerán Gyetkó Réka. A találkozó végén a résztvevők közösen énekelték el a Kiskun verbunkot, majd a program jó hangulatú ebéddel zárult.baon.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ideés lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2020. július 05., vasárnap, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!