Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés
Hiba
  • Your server has Suhosin loaded. Please follow this tutorial.

Lenkei Róbert: Október 13-án arra a polgármester-jelöltre szavazzunk, aki békességet tud teremteni Lakiteleken

lenkei-robert-2Lenkei Róbert megyei önkormányzati képviselő, Lezsák Sándor választókerületi kabinetfőnöke a Lakitelekma.hu-nak adott interjújában beszél a pártokról, a függetlenekről, a támadásokról, lejáratási szándékokról, a voksturizmus veszélyeiről, a választás kimeneteléről, valamint arról, hogyan térhet vissza ismét a békesség Lakitelekre.

 


Kabinetfőnök úr, a rendszerváltás óta először fordul elő, hogy a jobboldali szervezetek – korábban az MDF, jelenleg a Fidesz-Nemzeti Fórum – nem állít jelölteket az önkormányzati választáson Lakiteleken. Miért?

Lezsák Sándor képviselő úr a Lakiteleki Konzultációt összegző írásában úgy fogalmazott, hogy a Fidesz-KDNP és a Nemzeti Fórum szeretné elkerülni a korábbi esztendők helybéli pártcsatározásait, ezért a mostani választáson egyik szervezet sem állít sem polgármesterjelöltet, sem önkormányzati képviselőjelölteket. Magam is úgy gondolom, békességre van szüksége a településnek, mert ami az előző esztendőkben kialakult és jelenleg is tapasztalható, az Lakitelek fejlődését, jövőjét veszélyezteti.

Mégis vannak, főleg a jelenlegi önkormányzati vezetés környezetében, akik azt mondják, Madari Róbert független polgármester-jelölt és képviselő-jelöltjei valójában „Lezsák Sándor emberei”.

Az elmúlt esztendőkben már megismertük ezt a retorikát, mondjuk ki, polgármester asszony és az őt támogató személyek terjesztik ezt. Lezsák Sándor választókerületi kabinetfőnökeként elmondhatom, az önkormányzati jelöltek között Lezsák Sándornak nincsenek „emberei”. Viszont a jelöltek között vannak olyanok, akikkel valóban el tudja képzelni a közös munkát Lakitelek fejlődése érdekében. Madari Róbert ilyen jelölt. Mivel érdemben semmi rosszat nem tudnak mondani Madari Róbertékről, ezért próbálják őket politikailag beskatulyázni

Kiss Anita és képviselő-jelölt csapata azzal kampányol, hogy ők a valódi függetlenek.

Okosabb lenne ilyennel nem kampányolniuk. Csak végig kell nézni rajtuk, kik ők és mit csinálnak. Az emlékezet felelevenítéseként: Kiss Anita volt az, aki tavaly ősszel a lakiteleki művelődési házban Szanyi Tibor, akkor még MSZP-s európai parlamenti képviselő és Horváth Tamás szintén MSZP-s választókerületi elnök közös fórumán kiállt és köszöntőt mondott. Fotók vannak róla, az internet nem felejt. Vagy vegyük Mihalik Tibor képviselő urat, akinél alig telik el úgy nap, hogy a jelenlegi kormányzattal ne helyezkedjen szembe, hogy valamilyen okból ne szólítsa fel a kormányt vagy egyes tagjait lemondásra. Akik ilyeneket csinálnak, ők függetlenek? A valódi függetlenek? Megmosolyogtat mindig, amikor velük kapcsolatban a független szó szóba kerül.

Mert Ön szerint milyenek a valódi függetlenek?

Lezsák Sándor képviselő úr választókerületébe 24 település tartozik, így most 24 féle önkormányzati kampányt van módom követni. Szokták mondani, hogy független ember nincs. Mégis, számomra az igazi független azt jelenti, amikor az érintett számára az őt megválasztó település, a település fejlődése az első – párthovatartozástól függetlenül –, és ennek érdekében kész tárgyalni, egyeztetni, együttműködni a térség országgyűlési képviselőjével. Választókerületünkben – ideológiai hovatartozás nélkül – 24-ből 23 településvezető ilyen.
Egyedül Kiss Anita nem.

Lezsák Sándor is kampánytéma a mostani önkormányzati választáson, őt is támadják több irányból.

Igen, ezek az információk hozzám is eljutnak. Az a „több irány” azért mégis egy irány: az efféle ármánykodás a jelenlegi polgármester asszony és környezetéből érkezik folyamatosan. Olvastam Kiss Anita Facebook bejegyzését – amit azóta törölt, de tudjuk, az internet nem felejt – amiben Lezsák Sándort azért bírálta, mert ott volt a Lakitelek-Tiszaalpár focimeccsen. Érthetetlen számomra, hogy polgármester asszonynak, aki a Torna Egylet elnöke is, ezzel mi problémája van. Lezsák Sándor már akkor járt focimeccsre, amikor ő még a Torna Egylet környékén se volt. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy nemcsak sértő ez a megnyilvánulása, de meglehetős rosszindulatot is feltételez.

Említést kell tennem Kalócz Antalról is, aki néhány hete egy bejegyzésben attól rettegett, hogy idézem: „az országgyűlési képviselő már börtönbüntetéssel fenyeget, ha véleményt merek nyilvánítani!” Természetesen a Kalócz úr által írtak nem igazak, ugyanis néhány lényeges előzményt elfelejtett közölni. Még szeptember elején írt egy lejárató bejegyzést Lezsák Sándorról, amihez olyan fotókat csatolt, amik képviselő úr oldaláról valók, azok felhasználásához azonban nem járult hozzá. E cselekmény jogszerűtlenségére hívta fel a figyelmét képviselő úr jogi képviselője. Ha visszapörgetnek, látszik, hogy Kalócz úr törölte az érintett fotókat, tehát a jogellenességet megszüntette, majd pedig merőben másról kezdett beszélni. Ezek a lépések, gesztusok nem a falu békéje felé vezetnek.

A Népfőiskola-kártyát is gyakran elő szokták húzni a Kiss Anita-féle függetlenek támogatói.

Méltatlannak tartom azt, amit a Népfőiskolával tesznek egyes személyek. Túl azon, hogy a Népfőiskola jelenleg már több mint 100 embernek ad munkahelyet, elfelejtik azt, mi mindennel segíti a Népfőiskola a települést. 2014 és 2019 szeptembere között a lakiteleki civil szervezetek részére összesen 17,7 millió forint támogatást nyújtott a Népfőiskola. Ez 5 évre vetítve átlagosan 3,5 millió forint/év, ami igen jelentős összeg, sokszorosa annak, amit az önkormányzat jelenleg nyújt a helyi civileknek. A Népfőiskola ezen felül biztosítja minden lakiteleki gyermek számára az ingyenes úszás- és iskolai lovas oktatást, ez az elmúlt öt évben 30 millió forintnyi összegbe került.

Lakiteleki főiskolások, egyetemisták részére 2018-ban hirdette meg először a Népfőiskola a Nagy Alajos tanulmányi ösztöndíjat, két év alatt összesen 4 millió forint került kifizetésre, és ez az idei tanévben is folytatódik. A lakiteleki nyugdíjasok részére kiírt önéletíró pályázaton eddig 400 ezer forint díjazás történt. A lakiteleki iskolásoknak, főiskolásoknak, egyetemistáknak, nyugdíjasoknak és civileknek nyújtott támogatások összege az elmúlt öt évben meghaladta az 52 millió forintot. Ugyancsak sokmilliós támogatást jelent az elmúlt két esztendőben kiadott lakiteleki helytörténeti könyvek megjelentetése is. Most ősszel már a hetedik könyv jelenik meg a Népfőiskola támogatásával.

Emellett a Népfőiskola a lakiteleki önkormányzat felé is teljesíti helyi adófizetési kötelezettségét. Ugyancsak 2014 és 2019 szeptembere között a befizetett idegenforgalmi, iparűzési és építményadók összege csaknem 30 millió forint. Ha összeadjuk a civil támogatásokat és az önkormányzatnak fizetett adókat, az öt év vonatkozásában 82 millió forinttal járult hozzá Lakitelek életéhez a Népfőiskola. És ha hozzávesszük az évek óta tartó népfőiskolai fejlesztés során, az egyes vállalkozók által fizetett helyi iparűzési adó mértékét, a beruházás végére több 100 millió forintos számot kapunk. Ez nem lebecsülendő!

A Népfőiskola működése – bármennyire is bírálják a Népfőiskolát Kiss Anitáék – a település és az önkormányzat számára plusz bevételi forrásokkal jár. A fentiekből is látszik, hogy a Népfőiskola – úgy tartalmi, mint pénzügyi szempontból – lehetőséget jelent Lakitelek számára, ezzel élni kell, és nem bírálni. Arról nem is beszélve, hogy a népfőiskolai beruházások végén, 3 esztendő múlva a Népfőiskola területére költöző Nemzeti MűveIődési Intézettel együtt már több mint 250 embernek fog munkát adni a Hungarikum Liget, leánykori nevén a Népfőiskola. Ezzel Lakitelek bevétele is sok-sok millió forinttal fog növekedni.

2019-10-07-01

Sokan azt mondják Lakiteleken, a valóságtól elrugaszkodott mértékben nő jelenleg a helyi választópolgárok száma. Mi erről a véleménye?

A Nemzeti Választási Iroda honlapján követhető a választói névjegyzékben szereplők létszáma. Átböngészve az adatsorokat, valóban egész érdekes megállapításokat tehetünk. A 2014-es országgyűlési választás idején 3.651 fő szavazásra jogosult volt Lakiteleken. A 2016-os időközi önkormányzati választáson már 3.784 fő (+133 fő), a 2019-es európai parlamenti választáson pedig 3.841 fő (2014-hez képest +190 fő). De ami néhány hónapja történik, az még érdekesebb: az EP választás óta – alig négy hónap alatt – további 93 fővel nőtt a szavazók száma. Mindenki döntse el, mennyire életszerű ez. 2014 óta majdnem 300 fővel emelkedett a lakiteleki választók száma. Ez azért számottevő emelkedés.

Több forrásból is kaptunk olyan jelzéseket, hogy korábban már történt, és most is elképzelhető Lakiteleken adminisztratív beköltöztetés, azaz voksturizmus. Szeretném felhívni mindenki figyelmét, hogy aki ilyet tesz, bűncselekményt követ el. Aki ezt mégis megtette, gondolja át, aki még nem, az inkább tegyen le róla!

Mit lehet tenni az ilyen „voksturista” tevékenység ellen?

Három lehetőség van: a tájékoztatás, a jogi lépések és az ellenőrzés. A jövő hét elején minden lakiteleki postaládába el fogunk juttatni egy szórólapot, amelyen tájékoztatást nyújtunk a valótlan tartalmú lakcímbejelentés és az azzal való szavazás következményeiről. Jobb ezt időben, tájékoztatással megelőzni, mint jogi lépésekkel, ugyanis ha ez kiderül, a magyar jog szerint akár 7 és fél éves börtönbüntetést is vonhat maga után. Ez nem fenyegetés, ez a jogszabályok érvényesülése. Hogy ilyen cselekmények ne történhessenek, mi is részt veszünk majd a szavazás ellenőrzésben. Mivel a Fidesz-KDNP megyei listát állított Bács-Kiskunban, így joga van delegáltakat bejelenteni a szavazatszámláló bizottságokba. Ahogy mindig, most október 13-án is jelen leszünk minden szavazókörben 2-2 delegálttal Lakiteleken.

Ön szerint milyen polgármesterre lenne szüksége Lakiteleknek?

Aki békességet tud teremteni a településen. Erre nagy igény lenne. Öt év alatt bebizonyosodott, hogy Kiss Anita ennek az alapvető követelménynek nem tud megfelelni. Alkalmatlan az az ember a polgármesteri tisztség ellátására, aki nem tudja megfelelően képviselni települése érdekeit. A választókerületi polgármesterek negyedéves találkozóján polgármester asszony alig-alig vett részt. Ugyancsak alkalmatlan az az ember polgármesternek, aki állóháborúban van a szomszédos településekkel. Még ha egyes kérdésekben vannak is nézeteltérések, az mégiscsak mélypont, ami most Lakitelek esetében van. Bíróságon keresztül vett el pénzt a szomszédoktól, amiről kiderült, nem volt jogszerű, és most mégsem akarja visszaadni. Nonszensz. Nemcsak alkalmatlan, de méltatlan is az az ember a polgármesteri tisztség ellátására, aki az országgyűlési választás előtt pár nappal sározó szórólapot tesz közzé az országgyűlési képviselőről, ami miatt később 500.000 forintos bírságot kellett fizetnie az önkormányzatnak. Mindezen hátbatámadások után nehezen várható el, hogy Lezsák Sándor támogassa Lakitelek jelenlegi vezetését…

Ön szerint milyen eredménnyel zárul a választási küzdelem?

Bízom abban, hogy a lakitelekiek október 13-án a józanságra fognak szavazni. Idézni szeretném Lezsák Sándor képviselő úr gondolatait a Lakiteleki Konzultáció összegzőjéből: „Azt a független polgármester- és az általa megnevezett önkormányzati jelölteket támogatom, akikkel a következő öt esztendőben, a lakiteleki Népfőiskola fejlesztésének többszörösét tudjuk kormányzati segítséggel Lakitelekre és környékének fejlesztésére fordítani. Ez magában foglalja a Holt-Tisza és környékének rehabilitációját, a Tősfürdő fejlesztését, a turisztikai vonzerő növelését, a 44-es főút felújítását, a Lakitelek-Szentkirály kereszteződésnél körforgalom kiépítését, további kerékpárutak építését, a bel- és külterületi utak felújítását, a játszóterek korszerűsítését, a civil szervezetek, egyesületek, közösségek önfeláldozó munkájának kiemelt támogatását, a helyi értékek további feltárását, rangjukhoz méltó bemutatását, a polgárőrök és önkéntes tűzoltók, valamint a rendvédelmi szervek fokozottabb anyagi megbecsülését, a Lakiteleken élők szolgálatában álló intézmények igény szerinti felújítását, eszközállományuk fejlesztését.” Szerintem ez egyértelmű kiállás a nyugalom, a béke és a fejlődés mellett. Megítélésem szerint ez Lezsák Sándor képviselő úr közvetítésével, támogatásával, reményeink szerint Madari Róberttel meg is valósítható.

Ugyancsak egyetértek képviselő úr azon gondolatával is, miszerint „abban bizakodom, hogy olyan polgármestert, képviselő-testületet választ október 13-án Lakitelek, akik nem rágalmakkal, hazugságokkal rongálják a helyi közéletet, hanem nyugalmat akarnak és a helyi életkörülmények javításáért dolgoznak együtt az országgyűlési képviselővel.” Bízom benne, hogy október 13. után ez valóban így lesz!

És végül: október 13-án az Ön nevével is találkozni fogunk a szavazólapon, nem a polgármester- és képviselő-jelöltek között, hanem a megyei pártlistáknál, a Fidesz-KDNP lista harmadik helyén.

Igen, az önkormányzati választás alkalmával főleg a polgármesterről és a képviselőkről szoktunk beszélni. Azonban három szavazólapunk lesz, és a harmadik szavazat is legalább ilyen fontos. A megyei pártlistákra leadott szavazatok alapján dől el, hogy melyik politikai közösség irányíthatja a következő öt évben Bács-Kiskun megyét. 2006 óta a Fidesz-KDNP adja a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat közgyűlési többségét. Rideg László elnök úr vezetésével az elmúlt öt évben elértük, hogy mind turisztikai szempontból, mind a fejlesztési források terén Bács-Kiskun előrelépett egyet. Szeretnénk folytatni ezt a dinamikus fejlődést a következő öt esztendőben is, ezért kérem, javaslom, október 13-án a megyei szavazólapon támogassák a Fidesz-KDNP listáját.lakitelekma.hu

A Lakitelekma.hu ott van a Facebookon is! Klikkelj ideés lájkolj minket, hogy értesülhess friss híreinkről!

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2020. október 22., csütörtök, Előd napja van. Holnap Gyöngyi napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!