Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés
Hiba
  • Your server has Suhosin loaded. Please follow this tutorial.

Aczél elvtárs helyébe Nézettség úr lépett

Lezsak Sandor2002Az őszödi beszéd óta az ősi erkölcsi tétel is megdőlni látszik, pedig a demokrácia erre épült: az igazság ismerete összefügg az emberi szabadság mértékével. Többek között erről is beszéltek az előadók a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének hétvégi konferenciáján, amely a hazugságról és következményeiről szólt. "Hogyan váltunk a hazugok országából a hazugság országává?" – tette fel a kérdést Lezsák Sándor a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége által szervezett, Hazugság és következményei című konferencián.


A parlament alelnöke szerint a Gyurcsány-korszak megcsúfolta az elmúlt évszázadok összes megpróbáltatását. Az utóbbi évek leggyalázatosabb kormányzati hazugságra épülő napjaként a kettős állampolgárságról szóló népszavazást, az őszödi beszédet, valamint az ötvenhatos forradalom ötvenéves évfordulóját nevezte. A politikus mégis, Adyt idézve úgy fogalmazott, hogy ez idő szerint a koalíción kívül azért létezik egy ország is.

 
A meghívott előadók mindegyike egyetértett abban, hogy korunk legnagyobb hatalma a média, pontosabban maga az információ, amelyet a politika fel is használ, hogy befolyásolja a tömegeket. Bakos Zoltán szerint lehetetlen a teljes körű tájékoztatás, ezért a közéleti személyiségek nem valódi kérdéseket tesznek fel, és azokra nem is adnak valódi válaszokat. "Amiről nem ad hírt egy televízió, az olyan, mintha nem is történt volna meg" – mondta a médiaszakember, aki szerint a legnagyobb probléma mégis az, hogy korunk emberét igazából nem izgatja a jövő. Ez abból is látszik, hogy nem családközpontú a társadalom, ennek elsődleges oka pedig a médiában domináns liberális világnézet, amelyet egyedül érvényes vezérelvként tüntetnek fel előttünk.

 

"Mára a tömegtermelés kialakulása miatt a haszon érdekében általánossá vált a rábeszélés és a hazugság" – ezt már Zárug Péter Farkas mondta, aki szerint a megállapítás a politika világára is érvényes, nem csak a piacéra. A politológus hozzátette: az őszödi beszéd kiszivárogtatása óta felelevenedett a legitimáció kérdése.

 

A baloldal szerint ez kizárólag jogi kérdés, míg az ellenzék egy alapvető erkölcsi premisszára vezeti vissza a dilemmát. "Arisztotelész és a Biblia óta tudjuk, hogy az igazság ismerete összefügg az emberi szabadság mértékével. Ennek tükrében érdekes a 2006-os választás, hiszen arról utóbb kiderült, hogy a szavazók rendelkezésére álló információk korántsem voltak valósak" – mondta a szakértő. Szerinte most az a kérdés, hogy van-e olyan erő a társadalomban, amely ezt nem tűri el. "Nagy szerepe lenne a kritikus értelmiségnek, azonban a politika szellemi katonáskodást vár el, így lehetetlenné válik a valós információk továbbításának lehetősége az emberekhez" – mondta Zárug Péter Farkas. Hozzátette, hogy ezek miatt mára csapdába került a demokrácia, hiszen az igazság elvált a szabadságtól.

 

"Aczél elvtárs helyébe Nézettség úr lépett" – definiálta a rendszerváltozás utáni médiaviszonyokat Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője. Mint mondta, a kereskedelmi szemlélet ma már a közszolgálatokra is rátelepedett. "Nem az örök élet élményét, hanem a pillanat mámorát keresik az emberek" – mondta Borókai. Jelenits István piarista szerzetes zárógondolatként azt mondta, hogy demagógiával nem lehet legyőzni a demagógiát.

 

Kacsoh Dániel
magyarhirlap.hu

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2020. július 05., vasárnap, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!