Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés
Hiba
  • Your server has Suhosin loaded. Please follow this tutorial.

Erdei iskola lesz a Tisza panzióból

knpAz Európai Unió támogatásával három természetvédelmi program valósult meg a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén. A Tőserdőben lévő Kontyvirág Erdei Iskolában adtak tájékoztatást a KNPI munkatársai. A Tisza-völgyet érintő pályázat része volt az ”Erdei iskola program, Lakitelek” című pályázat.


Ennek célja az állam tulajdonában, a KNPI kezelésében levő egykori Tisza Panzió korszerű erdei iskolává alakítása. Gilly Zsolt osztályvezető elmondta: A Kontyvirág Erdei Iskola 44 személyes, tíz fürdőszobás szoba, korszerű konyha, közösségi helységek szolgálják a környezeti szemléletformálást. A földszinten négy szoba a mozgássérültek elhelyezésére is alkalmas. A próbaüzemelés az elmúlt év májusában kezdődött, összesen tizennyolc csoportot fogadtak.


 Az iskolai osztályok öt napot töltöttek Tőserdőben, ahol az iskola saját igényei által összeállított programokon vettek részt. Húsz kerékpárral és két kenuval is rendelkeznek, amelyek segítségével a környék természeti és kultúrtörténeti értékeit is megismerhetik a gyerekek.

Az erdei iskola udvarának és eszközeinek a fejlesztésére ebben az évben pályázatot kívánnak beadni. Ezzel a Tőserdő természeti értékeinek a jobb bemutatását is szeretné elérni a KNPI, ami az itt nyaralóknak szabadidejük hasznos eltöltéséhez ad további lehetőséget.

Bártol Réka, az erdei iskola vezetője a 257 millió forint értékű "Natura 2000 élőhelyek rekonstrukciója az Alpár-Bokrosi öblözetben és a Körtvélyesi holtágon” elnevezésű programról beszélt. Ennek az volt a célja, hogy a mélyfekvésű szántóterületeket, művelési ág váltásával, a tájra jellemző természetszerű ártéri nedves mocsár - és kaszálórétek fenntartásához szükséges feltételeket megteremtsék.

A projekt végrehajtásához elengedhetetlen volt, a rendszeresen vízjárta területek állami tulajdonba vétele. Az élőhely-rekonstrukció beindítását megelőzően útjára indították a „Natura 2000 földterületek vásárlása a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság  illetékességi területén” című projektet, melynek keretében eddig 1500 hektár mélyfekvésű ingatlan került a Magyar Állam tulajdonába és a nemzeti park vagyonkezelésébe.

A 422 millió forint költségvetésű program lezárása május végére várható. A megvásárolt területeken 2006 tavaszán kezdődtek el a természetszerű élőhelyek helyreállítására és kialakítására irányuló munkálatok.

A Mártélyi Tájvédelmi Körzetben az eliszaposodott holtág mederkotrását végezték el. Harmincöt hektáron elhanyagolt állapotú elcserjésedett, gyomos, fás, legelőt hoztak helyre, két hektáron pedig régi magyar gyümölcsfákat ültettek.

Az alpári öblözetben és Mártélyon összesen 85 hektár őshonos fát telepítettek. A rekonstrukció megszünteti a folyamatos konfliktusokat a gazdálkodás és a természetvédelem között. A projekt 2008. március végén lezárul, de az öblözet természetvédelmi célú helyreállítása ezzel koránt sem tekinthető befejezettnek.


SZ.T.
baon.hu

A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2020. július 05., vasárnap, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!