Keresés

 

facebookLike

 

katolikus


 

Hirdetés

Hirdetés
Hiba
  • Your server has Suhosin loaded. Please follow this tutorial.

SZEMÉT ÜGY

kukasautoAz elmúlt héten kedden, a munkából hazatérve a lakiteleki polgárok nemcsak a kiürített hulladékgyűjtő edényeiket találták meg a kapuik előtt, hanem ezzel együtt egy levelet is, amelyet a hulladékszállítást végző cég - a Remondis Kft. - dobott a postaládáikba. A levélben a Remondis Kft. arról tájékoztatta a lakitelekieket, hogy 2008. január 1-től a hulladékszállításért fizetendő díjat a Kft. közvetlenül a lakosságtól szedi be.


A levél az embereket teljes meglepetésként érte, mondhatni, a hír bombaként robbant a faluban. Az alábbiakban azt kívánjuk kifejteni, hogy miért döntött a képviselő-testület a szemétszállítás ilyen módon történő megoldása mellett, valamint hogy miért nem tudtak erről a lakitelekiek a megfelelő időben.

 

A képviselő-testület döntése és ennek indoka


A képviselő-testület 2007 október 16-ai ülésén módosította a települési szilárd hulladék kezelését szabályozó helyi önkormányzati rendeletet. Ekkor született döntés arról, hogy a jövőben a hulladékszállítás költségét közvetlenül a lakosok fizetik meg a szolgáltatónak. Kérdés, hogy erre miért volt szükség, ha eddig ezt az önkormányzat a kommunális adó bevételből fedezte, illetve milyen célt szolgál ezek után a kommunális adó?

 
A kérdés a csatornadíjjal összefüggésben vizsgálandó.

 
Az előző önkormányzati ciklusban a Polgármester Úr a település számára ioen előnytelen. 50%-os támogatási intenzitású csatornázási beruházást fogadtatott el az akkori képviselő-testülettel. Mindenféle hatásvizsgálat nélkül fogadtatott el egy olyan, fél milliárd forintos kiadást (a támogatáson felüli rész volt fél milliárd forint!), amiről a település lakosságának összetételét és a település adottságait ismerve előre tudni lehetett, hogy nagyon nagy terhet jelent majd.

 

A támogatás feletti összeg két részből adódott össze: lakossági saját hozzájárulásból és hitelből. Ez utóbbi fedezetéül a csatorna díjat állapították meg.

 

A sokat emlegetett Önkormányzati kommunikációnak köszönhetően azt azonban nem közölték egyértelműen a lakossággal, hogy ezt a részt is nekik kell majd ilyen vagy olyan módon megfizetni. A 2007 évben a csatornadíj - mint azt korábban a Lakiteleki Újságban is megírtuk - tartalmazta az Önkormányzat által a szennyvízhálózat kiépítésére felvett hitel törlesztésére szolgáló összeget is, így a lakossági csatornadíj mértéke 325 forint + ÁFA, vagyis bruttó 390 forint volt. A 2008. évben a csatornadíj Jelentős mértékben csökkent (a lakossági csatornadíj 2008-ban: 221 forint + ÁFA, vagyis bruttó 265,2 forint). Ennek oka, hogy a hiteltörlesztésre szolgáló részt a képviselők kivették a csatornadíjból, ennek fedezetéül a továbbiakban a kommunális adó szolgál. Tekintettel arra, hogy korábban a szilárd hulladék elszállítását a kommunális adóból fedezte az Önkormányzat, így ezt most más forrásból kell megoldani. Ez az oka annak, hogy a szemétszállításért most közvetlenül az azt igénybe vevők - a lakosok - fizetnek. A döntés eredményeként a szennyvízberuházáshoz felvett hitel törlesztését minden lakiteleki egyenlő mértékben fizeti. Ha a hitel törlesztő részlete továbbra is a csatornadíjba lenne beépítve, az hátrányosan érintené a többtagú - és ezért több vizet fogyasztó - családokat, ugyanakkor kibújnának alóla azok, akik ráköthetnének ugyan a csatornára, de azt nem tették meg. A különbség, amivel kevesebb csatornadíjat kell fizetnünk, köbméterenként 125 forint.

 

Ezt figyelembe véve egy átlagos fogyasztó 10 köbméter vízfogyasztása esetén ez havi 1250 forint megtakarítást, 15 köbméter vizet fogyasztó családnál ez havi 1875 forint megtakarítást eredményez. Ehhez képest a havi 1460 forint szemétszállítási díj csak csekély többlettel vagy akár megtakarítással is járhat. A képviselő-testület a fenti indokok alapján döntött úgy az október 16-ai ülésén, hogy a szemétszállításért a szolgáltató 2008. január 1-től közvetlenül számlázzon a lakosságnak. A szolgáltató személye és a szemétszállításért fizetendő összeg pedig a december 18-ai ülésen vált nyilvánvalóvá, amikorra a szolgáltató kiválasztásának folyamata lezárult.

 

A képviselő-testület még egy fontos döntést hozott a szemétszállítással összefüggésben. 2008. január 1-től a szilárd hulladék elszállítása a külterületekre is kiterjed. A sűrűn lakott dűlőkben a belterülettel azonos módon, egyéni szerződések keretében történik a szilárd hulladék elszállítása. A ritkán lakott tanyás térségek lakosai az egyes külterületi gyűjtőpontokon elhelyezett konténerekben helyezhetik el a szilárd hulladékot. A konténerek pontos helyéről a Polgármesteri Hivatalban lehet tájékozódni.

 

A lakitelekiek tájékoztatása

 

Néhány képviselő - köztük elsősorban Czinege Edit és Olajos István - minden testületi ülésen határozottan kérik Polgármester Urat, hogy a Polgármesteri Hivatal megfelelő módon tájékoztassa a lakitelekieket az önkormányzat döntéseiről, azok hátteréről, valamint arról, hogy ezen döntések következtében mire számíthatnak, illetve mire készüljenek az emberek. Hónapok óta sürgették ezt szemétszállítás ügyben is, de csak azután történt döntés szórólap megjelentetéséről, miután a lakitelekiek kézhez kapták a Remondis Kft. levelét és a január 23-ai testületi ülésen a képviselők ismét - sokadszorra - hiányolták a tájékoztatást. Holott október végétől lehetett volna jelezni, hogy mire számítsanak az emberek (közvetlen fizetés a szemétszállításért), december végén, vagy január elején pedig a pontos összegről is tájékoztatni lehetett volna a lakosságot. Sajnálatos, hogy ez nem történt meg, de bízzunk abban, hogy a jövőben a Hivatal jobban eleget tesz majd a tájékoztatási kötelezettségének. Mi, képviselők, a továbbiakban is számon fogjuk ezt kérni Polgármester Úron; illetve a Lakiteleki Újságon keresztül a jövőben is igyekszünk pótolni az esetlegesen elmaradt tájékoztatást. Kezdeményezzük továbbá egy előre hozott falugyűlés megszervezését, ahol a Polgármester Úr tájékoztatja a lakosságot a legutóbbi közmeghallgatás óta megvalósult intézkedésekről és a jövőben várhatóakról.

 

 

 

Felföldi Zoltán és Sallai András
a pénzügyi bizottság vezetője és tagja

 

 

Lakiteleki Újság


A hozzászóláshoz regisztráció szükséges

Névnap

Ma 2020. július 05., vasárnap, Emese és Sarolta napja van. Holnap Csaba napja lesz.

Lakitelek Népfőiskola

Időjárás

Hír beküldése

Ha van egy friss, vagy érdekes híre, információja, küldje el nekünk ide kattintva!